V Žiline otvorili centrum pomoci pre sexuálne zneužívané deti, spolupracovať bude aj s políciou


Foto: V Žiline otvorili centrum pomoci pre sexuálne zneužívané deti, spolupracovať bude aj s políciou Foto: ilustračné / tyden.cz

Sexuálne zneužívaným deťom bude k dispozícií na pomoc prvé detské advokačné centrum, ktoré otvorili v Žiline. Občianske združenie Náruč - Pomoc deťom v kríze ho zriadilo len nedávno a bude ho prevádzkovať z grantu od nadácie Velux v hodnote 800 000 eur. 

Detským obetiam sexuálneho násilia bude poskytovaná špecializovaná psychologická a právna pomoc. Centrum bude spolupracovať aj s políciou a prokuratúrou. Jeho úlohou bude aj zabezpečenie výsluchov detí a vyhotovenie záznamov pre trestnoprávne konania.

Podľa výskumu starého 3 roky je v našom štáte zneužívané každé trináste dieťa. Nie všetky tieto deti však vyhľadajú pomoc.

“Znížiť počet obetí sexuálneho násilia a zároveň pomôcť čo najväčšiemu počtu detí je možné len pri spolupráci a väčšej zainteresovanosti učiteľov a detských lekárov, ktorí často nedokážu včas zachytiť a reagovať na signály ohrozenia vysielané dieťaťom,” uviedol riaditeľ občianskeho združenia Náruč – Pomoc deťom v kríze, Ivan Leitman.

“Verím, že bude úspešná a že sa to podarí dotiahnuť do konca. Lebo sexuálne týrané deti sú skupinou, ktorá sa najťažšie zisťuje. Naozaj potrebujú špeciálnu pomoc kvalifikovaných ľudí, ktorí sú na to pripravení. A zatiaľ sme nemali také pracovisko alebo zariadenie, ktoré by toto dokázalo urobiť,” uviedla pre TASR verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu