Muž sa na žilinskom súde vyhrážal streľbou ako v Prahe. Dôvodom bol spor o garáž


Foto: Muž sa na žilinskom súde vyhrážal streľbou ako v Prahe. Dôvodom bol spor o garáž Foto: Ilustračné foto/KR PZ ZA

Na Okresnom súde v Žiline sa začiatkom tohto roka odohrala nepríjemná dráma. Jej pôvodca bol tento mesiac uznaný vinným zo spáchania prečinu násilia proti skupine obyvateľov, ktorým sa z pomsty vyhrážal smrťou.

Obvinený A. B. bol 23. januára 2024 v dopoludňajších hodinách na pojednávaní na žilinskom okresnom súde. Napriek tomu, že bol v danom prípade žalobcom, svojimi slovami spôsobil, že sa z neho stal obvinený.

„Ako žalobca, ktorý sa domáha svojich základných ľudských a ústavných práv na Okresnom a Krajskom súde v Žiline, a sú vedome strany tejto výkonnej moci porušované, tak nemám inú možnosť, ako si svoje vlastnícke práva chrániť sám, osobne, fyzickou silou a pokiaľ tam príde k veľkému nešťastiu, nebodaj ako bolo v Prahe, tak plnú právnu zodpovednosť ponesie Okresný a Krajský súd v Žiline. Ďakujem pekne,“ uviedol vo svojej záverečnej reči.


Na univerzite v Prahe došlo koncom uplynulého roka k obzvlášť tragickej udalosti. Študent vošiel do areálu so zbraňou, pričom zastrelil 14 ľudí. Ďalších 24 bolo zranených. Pred týmto činom zabil svojho otca, a o týždeň skôr muža s malým bábätkom. Žilinský súd preto nezobral žalobcove slová na ľahkú váhu.

Vyhrážky smrťou smeroval k mužovi, jeho dcéram a ich partnerom, s ktorými sa dlhodobo nevie dohodnúť na uznaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Dôvodom jeho konania bol teda neúspešný spor o garáž.

Súd mu 7. mája vymeral trest odňatia slobody na 6 mesiacov, ktorý však podmienečne odložil na 15 mesiacov. Obvinený ale musí byť pod probačným dohľadom a dostal zákaz priblíženia k poškodeným na vzdialenosť menšiu ako 5 metrov.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: