V Žilinskom kraji môže snežiť do piatku, mráz zabíja rastliny aj vtáky. Naplňte kŕmidlá, prosia ochranári


Foto: V Žilinskom kraji môže snežiť do piatku, mráz zabíja rastliny aj vtáky. Naplňte kŕmidlá, prosia ochranári Foto: CHKO Kysuce a Reddit

Po príjemných, takmer letných teplotách na začiatku jari, sa v uplynulých dňoch vrátila do niektorých častí Žilinského kraja zima. Prízemné mrazy sú takmer na dennom poriadku, na Orave či Kysuciach miestami dokonca napadol sneh. Vo vyšších polohách sa dá nájsť aj nová 20-centimetrová pokrývka.

Náhla zmena počasia však výrazne škodí prírode. Na mráz vo vegetačnom období upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal na najbližšie dni výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy nášho kraja.

Okrem rastlín však nízke teploty ohrozujú aj vtáky, ktoré si stavajú hniezda. „Aktuálne prebiehajúce počasie má smrtiaci efekt na niektoré, práve hniezdiace druhy vtáctva. Prosíme vás, naplňte vaše kŕmidlá, zachránite tak životy. Ďakujeme,“ vyzýva ľudí Chránená krajinná oblasť Kysuce na sociálnej sieti.

Chladné počasie má na území Žilinského kraja pretrvávať do konca tohto týždňa. Záporné teploty sa môžu vyskytnúť až do piatku 26. apríla, následne sa má opäť postupne otepliť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu