Letné počasie v Žilinskom kraji vystrieda zima, vietor a lejak, na Orave môže snežiť


Foto: Letné počasie v Žilinskom kraji vystrieda zima, vietor a lejak, na Orave môže snežiť Foto: Ján Drozdík

Počasie počas tohtoročných veľkonočných sviatkov láme rekordy, prekvapenia sa však ešte nekončia. Po horúcich dňoch pripomínajúcich leto prichádza na územie Slovenska vrátane Žilinského kraja výrazné ochladenie.

Po teplotách, ktoré presiahli hranicu 20 a niekde aj 25 °C, sa v utorok po sviatkoch môže vrátiť sneženie. Nejde o žart na 1. apríla, ale skutočnú predpoveď Slovenského hydrometeorologického ústavu. Snežiť by však malo iba na Orave.

Dnes majú na území nášho kraja teplomery ukazovať ešte viac stupňov, než včera. V podvečerných hodinách to však zmení tlaková níž, ktorá so sebou prinesie studený front. Najskôr prídu búrky a počas noci sa spustí poriadny lejak.


Meteorológovia dokonca vydali výstrahy prvého stupňa pred silným dažďom, pri ktorom môže spadnúť 35 až 50 milimetrov zrážok. Varovania platia pre všetky okresy Žilinského kraja až do večerných hodín utorka 2. apríla.

„Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Okrem toho stále platia výstrahy prvého stupňa pred vetrom a druhého pred vetrom na horách. Ten spôsobuje lámanie stromov, výpadky elektriny či iné menšie škody na majetku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu