Na Liptove našli usmrteného medveďa. Podľa ochrancu prírody vystrelil na mladého samca pytliak


Foto: Na Liptove našli usmrteného medveďa. Podľa ochrancu prírody vystrelil na mladého samca pytliak Foto: Facebook/Karol Kaliský

Filmára a ochrancu prírody Karola Kaliského čakalo v stredu 14. februára 2024 v lese pod Západnými Tatrami nepríjemné prekvapenie. V katastri liptovskej obce Jamník našiel v podvečerných hodinách usmrteného medveďa. Na miesto preto privolal políciu i zoológa Správy TANAP-u.

„Na mieste bol nájdený usmrtený jedinec medveďa hnedého so zrejmým strelným poranením. Z uvedeného dôvodu bol privolaný aj odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality (Enviropolícia),“ uviedol vedúci odboru osobitného určenia Správy Tatranského národného parku (TANAP) Peter Dzurilla.

Usmrteným jedincom je mladý samec vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov. Telo zvieraťa bolo podľa Dzurillu nájdené mimo vlastného územia TANAP-u v území, kde platí prvý stupeň územnej ochrany. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony však nie je možné zverejniť ďalšie informácie.


Enviropolícia v súčasnosti vedie vo veci vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva„V rámci vyšetrovania bolo predbežne zistené, že k usmrteniu medveďa hnedého došlo pravdepodobne strelnou zbraňou, pričom jednoznačný záver tejto domnienky by mala potvrdiť dnes vykonávaná pitva,“ spresňuje polícia.

O náleze informoval verejnosť Karol Kaliský na sociálnej sieti, kde vyjadril presvedčenie, že za usmrtením zvieraťa stojí pytliak. Podľa vyjadrenia ochrancu prírody mala guľka zasiahnuť medveďa priamo za lopatku. Aj napriek tomu, že nevie odhadnúť záver vyšetrovania, verí, že páchateľa sa podarí identifikovať a neminie ho spravodlivý trest

„To, čo však viem určite je, že slovenskú prírodu čakajú mimoriadne ťažké a bohužiaľ aj mimoriadne zlé časy. Ale prisahám, že ja to gaunerom, ktorí ovládli životné prostredie, určite neuľahčím,“ dodal Kaliský, ktorý vyzval rovnako zmýšľajúcich ľudí, aby mali oči otvorené, a tak „prinášali svedectvá o zverstvách“ páchaných na našej prírode.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu