Mestu Žilina hrozí žaloba z dvoch strán po rozhodnutí o zámene pozemkov s podnikateľom


Foto: Mestu Žilina hrozí žaloba z dvoch strán po rozhodnutí o zámene pozemkov s podnikateľom Foto: Vľavo: Mesto Žilina

Mestu Žilina hrozí žaloba z dvoch strán. O tom, kto ju nakoniec podá, môže rozhodnúť už zajtrajšie zasadnutie mestského zastupiteľstva. Rokovať sa bude o návrhu zameniť niekoľko mestských pozemkov za parcely vo vlastníctve podnikateľa a jeho firiem. Proti tomuto zámeru pred niekoľkými dňami verejne vystúpil bývalý viceprimátor Vladimír Randa a dva poslanecké kluby.

Podľa ich názoru je výmena nevýhodná a samospráva by ňou prišla o státisíce eur. Ďalej tvrdia, že pozemky patriace mestu majú omnoho vyššiu hodnotu, než stanovil znalecký posudok, na ktorý sa odkazuje návrh zástupcu primátora Martina Kapitulíka. Tento posudok pritom nevypracoval znalec, ktorého si platí mesto. Pokiaľ poslanci zajtra návrh schvália, Randa hrozí žalobou. Uviedol to aj pre televíziu TA3.

Hoci mesto prezentuje zámenu pozemkov ako výhodný a strategický krok, pokiaľ návrh neodklepne, môže zas očakávať žalobu zo strany podnikateľa Milana Klenčáka (majiteľa firiem EMINVEST, s. r. o. a MK-TRADE, s. r. o.). Niektoré z jeho pozemkov totiž už dlhšiu dobu užíva, Klenčák ich však nadobudol až v posledných rokoch. Spory s ním majú mať aj ďalšie inštitúcie v Žiline.

Samospráva zároveň vidí v pozemkoch, ktoré mierovou cestou získa, viacero výhod. Po ich nadobudnutí plánuje rozšíriť cestu na ulici Vysokoškolákov (pri predajni Lidl), zrekonštruovať mestskú pamiatkovú rezerváciu vrátane pešej zóny a námestia a vybudovať dve cyklotrasy (v Závodí a na Bánovskej ceste). Bez vysporiadania pozemkov podľa Kapitulíka mesto nedostane ani stavebné povolenie na tieto projekty.

„Pán Klenčák nám jednoznačne povedal, že toto je posledná ponuka, berte to tak, ako to je. Ak to neurobíme, bude nás blokovať pri týchto investíciách a zároveň nás zažaluje za bezdôvodné obohatenie za užívanie jeho pozemkov. A to sú pozemky, kde by mu to na súde asi aj prešlo vzhľadom na posledné rozsudky najvyššieho súdu v inom prípade, a to je park v Trnovom, kde najvyšší súd konštatoval, že vlastník má nárok na vyplatenie bezdôvodného obohatenia,“ uviedol Kapitulík.



Dohodu s podnikateľom nevidí ako ideálne riešenie, no pokiaľ k nej nedôjde, škody môžu byť niekoľkonásobne vyššie ako akákoľvek strata, ktorú môže mesto utrpieť teraz. Návrh, ktorý zajtra predloží pred zastupiteľstvo, je výsledkom niekoľkých náročných rokovaní počas posledného pol roka.

Pozemky, ktoré má mesto odovzdať

  • časť parkoviska, ktoré využíva Mercedes na Rosinskej ceste (Mercedes so zámenou súhlasí),
  • pozemky využiteľné na parkovanie na Bulvári (5 možných parkovacích miest),
  • pozemok o výmere 799 metrov štvorcových vo vilovej štvrti na Bôriku (svahovitý pozemok za Samsungom),
  • pozemky pri lezeckej stene (majiteľ lezeckej steny so zámenou súhlasí).

Pozemky, ktoré má mesto získať a ich plánované využitie

  • pod plánovanou cyklotrasou v Závodí,
  • pod plánovanou cyklotrasou na Bánovskej ceste (vrátane 12 parkovacích miest pred garážami),
  • pod pešou zónou potrebné k plánovanej rekonštrukcii mestskej pamiatkovej rezervácie (pred VÚB),
  • pod vstupom do pešej zóny (Čepiel),
  • na ulici Vysokoškolákov pod chodníkom k zastávke a časťou podchodu, ktoré sú nevyhnutné pre plánované rozšírenie ulice Vysokoškolákov,
  • na ulici Vysokoškolákov pri kruhovom objazde Lidl potrebné na rovnaký účel,
  • pri križovatke Predmestská, čím si mesto scelí stavebný pozemok za účelom budúcej možnej výstavby a zároveň si vytvorí rezervu na potenciálnu úpravu križovatky Predmestská,
  • pod zastávkovým zálivom za starým Tescom pri obchodnom centre Mirage.

„Všetky pozemky boli ocenené znalcom a trhovú hodnotu potvrdzovala realitná spoločnosť, s ktorou má samospráva podpísanú zmluvu. Materiál prešiel štandardným procesom prípravy a spracovania. Bol riadne prerokovaný vo všetkých komisiách a schválený  v komisií dopravy, komisii finančnej a majetkovej, ako aj komisii stavebnej a územného plánovania. Zároveň k celkovej zámene a jej prínosu pre mesto sa súhlasne vyjadroval aj Útvar hlavného architekta,“ priblížila Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Útvar hlavného architekta (ÚHA) však požadoval zo zámeny vylúčiť parcely na Bulvári. Namiesto nich navrhoval mestu ponúknuť iný pozemok. Nesúhlasil ani s ďalšou alternatívou, ktorá by vyžadovala vyrúbanie dvoch zdravých stromov. Z tohto dôvodu bude poslancom napriek nesúhlasu ÚHA predložený pôvodný návrh.

„Keď chcete zaradiť materiál zvaný nakladanie s majetkom na rokovanie zastupiteľstva, musí prejsť a získať súhlasné stanoviská všetkých odborov a útvarov. Pokiaľ jedno jediné oddelenie nedá kladné stanovisko (v tomto prípade to bol ÚHA kvôli jednému bodu z celej zámeny), musí materiál do mestského zastupiteľstva predložiť poslanec. V tomto prípade sa to podujal urobiť, ako poslanec a zároveň člen vedenia mesta, Martin Kapitulík,“ napísal poslanec Jozef Juriš.

Pokiaľ poslanci návrh odhlasujú, k zámene by malo dôjsť najneskôr do 5 rokov odo dňa prijatia uznesenia. Podľa materiálu predkladaného mestom je celková hodnota pozemkov, ktoré odovzdá a tých, ktoré získa, veľmi blízka. Celý dokument s konkrétnymi cenami jednotlivých parciel nájdete TU.

Milan Klenčák však nie je jediný, kto vlastní pozemky využívané mestom. Podobnú situáciu rieši napríklad aj majiteľ parciel pod Kamennou ulicou. Pokiaľ sa samospráva rozhodne pristúpiť k výmene, je otázne, či sa nezačnú ozývať ďalší vlastníci podobných pozemkov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu