VIDEO: Vodiči jazdia turbo križovatkou na Vlčincoch nesprávne. Nepomáhajú ani vyvýšené oddeľovače


Foto: VIDEO: Vodiči jazdia turbo križovatkou na Vlčincoch nesprávne. Nepomáhajú ani vyvýšené oddeľovače Foto: čitateľ Marián

V pondelok 9. októbra 2023 po troch mesiacoch prác spustili na Vlčincoch novú turbo-okružnú križovatku. Tá sa na Slovensku nachádza len na niekoľkých miestach, pričom v Žiline je jedinou svojho druhu. Pre mnohých motoristov preto predstavuje výzvu.

Pri pozornom sledovaní návestí a smerových šípok je prejazd križovatkou pomerne jednoduchý. Množstvo vodičov však dopravnému značeniu nevenuje dostatočnú pozornosť alebo sa ho rozhodne nerešpektovať.

V premávke potom možno badať jednu základnú, opakujúcu sa chybu, a tou je zmena jazdného pruhu vo vnútri turbo križovatky. Niektorých motoristov pritom od preraďovania sa z vonkajšieho do vnútorného pruhu neodradí ani prudká zmena smeru či prejazd cez vyvýšené líniové oddeľovače.



V súvislosti s uvedeným preto opäť pripomíname vodičom, aby pri prejazde turbo-okružnou križovatkou nemenili jazdný pruh! Špirálovitý charakter križovatky vás totiž postupne vyvedie z vnútorného do vonkajšieho jazdného pruhu, ktorým ďalej môžete opustiť križovatku v požadovanom smere.

Znázornenie nesprávneho prejazdu turbo križovatkou.

Zároveň je rovnako dôležité, aby ste sa pred vjazdom do križovatky zaradili do správneho pruhu. K tomu vám pomôžu jednotlivé smery znázornené na tabuliach návestí. V lepšej orientácii vám môže pomôcť aj nasledujúci článok s návodom na bezpečný prejazd touto križovatkou, kde sú jednotlivé situácie bližšie opísané. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu