FOTO: Rekonštrukcia mostov na Vlčincoch potrvá viac ako rok. Mesto bude stáť vyše 780-tisíc eur


FOTO: Rekonštrukcia mostov na Vlčincoch potrvá viac ako rok. Mesto bude stáť vyše 780-tisíc eur
Galéria: 22 fotiek

Žilinčanov už dlhšiu dobu trápi zlý technický stav mosta na ulici Sv. Cyrila a Metoda. Zdá sa však, že po rokoch čakania a dvoch neúspešných verejných obstarávaniach sa obyvatelia predsa len dočkajú jeho rekonštrukcie.

Ako informuje žilinská samospráva, v termíne od 15. septembra 2023 do 15. novembra 2024 bude z dôvodu rekonštrukčných prác na predmetných mostoch na Vlčincoch vo viacerých etapách čiastočne uzavretá ulica Sv. Cyrila a Metoda.

Stavba rieši rekonštrukciu jednotlivých prvkov a bezpečnostných zariadení oboch premostení. Dopravná situácia na sídlisku sa tak mierne skomplikuje, radnica však predpokladá zachovanie prejazdu vozidiel vždy v jednom jazdnom pruhu. 

Rekonštrukcia mostov sa bude realizovať súbežne a bude uzavretá iba časť vozovky komunikácie, pričom doprava bude vedená v zostávajúcej časti vozovky s minimálnou šírkou tri metre,“ doplnila hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková. 

Počas rekonštrukcie bude na mostných objektoch prerušený cyklistický chodník a uzavretý chodník na rekonštruovanej strane mostov. Obchádzková trasa bude vyznačená dopravnými značkami.


Cena prác sa vyšplhala na 767 683,55 eur s DPH. Zhotoviteľom dlho očakávanej rekonštrukcie je žilinská firma JALBA, ktorá má podľa Štatistického úradu SR dvoch zamestnancov a za posledné dva roky mala tržbu menej ako 200-tisíc eur. Na trhu však pôsobí od roku 2000.

Pre porovnanie - zákazku na rekonštrukciu dvoch mostov na ulici Matice slovenskej v približnej hodnote okolo 190-tisíc eur získala firma OB-BELSTAV pôsobiaca na trhu od roku 2001, ktorá mala podľa Štatistického úradu 5-9 zamestnancov a tržby vo výške 1,47 milióna eur za posledné dva roky (2019 - 2020).

Vo vestníku verejného obstarávateľa zatiaľ nie je zverejnená informácia o súťažných ponukách iných firiem. Za stavebný a technický dozor samospráva zaplatí žilinskej firme Atelsys ešte ďalších 14-tisíc eur.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu