Turistické mostíky v Západných Tatrách budú opravovať aktivisti aj za pomoci helikoptéry


Foto: Turistické mostíky v Západných Tatrách budú opravovať aktivisti aj za pomoci helikoptéry Foto: KST Hikemates

Výstupovú trasu cez Jaloveckú dolinu pretína na niekoľkých miestach horský potok, ponad ktorý vedú turistické mostíky. Viaceré z nich sú však v havarijnom stave. O ich komplexnú obnovu sa preto postarajú aktivisti z turistického klubu Hikemates.

„Problémom sú poškodené či chýbajúce mostíky cez horské potoky. Ich zlý stav ohrozuje bezpečnosť turistov. Rozhodli sme sa preto postarať o ich komplexnú obnovu s cieľom zlepšiť stav turistickej infraštruktúry v Západných Tatrách,“ uviedol Patrik Pajta z Hikemates.

Opraviť majú postupne šesť mostíkov v Jaloveckej doline. „Na začiatku doliny je desaťmetrový most, ktorý pomáha prekonať roklinu na trase. Dva menšie mosty sú uprostred doliny, najdlhší 11-metrový most sa nachádza v mieste, kde sa stretáva Jalovecká s Bobroveckou dolinou. A nakoniec posledné dva mostíky s dĺžkou päť a sedem metrov,“ uviedol Pajta.

Pri rekonštrukcii bude podľa neho dokonca potrebná aj pomoc halikoptéry, pretože Jaloveckou dolinou nevedie žiadna prístupová cesta. Aj keď ide o malé objekty, nosné trámy dlhších mostov vážia viac ako pol tony. Z tohto dôvodu nie je možné ich dostať na miesto manuálne.

Aktivisti plánujú mostíky obnovovať postupne. Komplexná obnova šiestich mostíkov v Západných Tatrách bude stáť približne 30-tisíc eur. Prostriedky na ich obnovu chcú aktivisti vyzbierať z verejnej zbierky, ktorá už je spustená. Časť nákladov pokryjú partneri. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu