Muža na Orave udrela do hlavy skoba z lanovky. S rozsiahlou tržnou ranou ho previezli do Ružomberka


Foto: Muža na Orave udrela do hlavy skoba z lanovky. S rozsiahlou tržnou ranou ho previezli do Ružomberka Foto: Koláž – vľavo hzs.sk; vpravo Facebook/Air - Transport Europe

Operátori tiesňovej linky 112 prijali v utorok 27. júna 2023 v podvečerných hodinách žiadosť o pomoc pri úraze lesného robotníka. Toho pod vrchom Ďavčovka na území oravskej obce Chlebnice zasiahla do hlavy skoba lanovky.

Úraz spôsobil 35-ročnému pacientovi rozsiahlu tržnú ranu na hlave. Ťažko zranenému mužovi preto na pomoc ihneď vyrazili traja príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS) z oblastného strediska Západné Tatry.

Urgentná požiadavka smerovala aj do strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zo Žiliny. Ich let však prekazilo nepriaznivé počasie. Do lesného terénu tak napokon letela posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice.

Záchranári HZS po príchode na miesto nehody poskytli zranenému zdravotnú starostlivosť v spolupráci s posádkami RLP a RZP a v spolupráci s HaZZ a PMJ zahájili transport,“ spresnila HZS na svojej oficiálnej webovej stránke.


Aj napriek komplikáciám v podobe ťažko prístupného a klzkého terénu sa muža počas záchrannej akcie vďaka spolupráci viacerých záchranných i bezpečnostných zložiek podarilo premiestniť k terénnemu vozidlu HZS, ktoré ho ďalej previezlo na miesto pristátia vrtuľníka.

„Pilot vrtuľníka pristál na vhodnej ploche na hrebeni, kde si ho leteckí záchranári prevzali od pozemných záchranárov do svojej starostlivosti,“ uviedli leteckí záchranári v príspevku na sociálnej sieti.

Palubný lekár lesnému pracovníkovi s úrazom hlavy a poruchou vedomia doplnil dovtedajšie vyšetrenie a poskytol mu potrebnú liečbu. Muža následne transportovali do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde bol odovzdaný do rúk lekárov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu