V pondelok zhasne verejné osvetlenie vo viacerých obciach a mestách, samosprávy chystajú protest


Foto: V pondelok zhasne verejné osvetlenie vo viacerých obciach a mestách, samosprávy chystajú protest Foto: ilustračné

V pondelok večer vypnú viaceré samosprávy na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky ohľadom neúmerného rastu cien energií. Zástupcovia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa na tom dohodli v utorok 24. januára na online rokovaní.

Na webových stránkach viacerých obcí a miest už visí oznam o konaní protestu. „Situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dopady na plnenie mnohých našich základných úloh a povinností, čo sa dotkne aj bežného života každého z nás. Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády, a to, čo v tomto období najviac potrebujeme je rýchla a efektívna pomoc od vlády,“ uvádzajú v ozname. 

Protest sa uskutoční v pondelok 30. januára 2023 v čase od 19:00 do 19:30. V rámci Žilinského kraja sa k iniciatíve pripojili mestá Martin, Čadca, Turzovka, Kysucké Nové Mesto, Krásno nad Kysucou i Trstená. Krajské mesto zatiaľ o účasti v proteste neinformovalo. 

„Samosprávy nevidia iné východisko, ako začať s nátlakovými akciami, aby sa konečne kompetentní prestali zaoberať sami sebou a začali riešiť problémy občanov, a tým aj samospráv, keďže tie pre občanov zabezpečujú 70 percent činností potrebných pre život od narodenia až po smrť,“ informoval podpredseda ZMOS Jozef Božik.


V prípade neriešenia požiadaviek budú samosprávy nútené zatvoriť či obmedziť činnosť materských a základných škôl, obmedziť poskytovanie sociálnych služieb či základných služieb, ako je vývoz odpadov a prevádzka verejného osvetlenia.

Demonštratívne vypnutie verejného osvetlenia je zatiaľ prvou z protestných akcií, ktoré samosprávy plánujú zrealizovať. Na ďalších sa podľa ZMOS dohodnú koncom januára alebo začiatkom februára, pričom nie je vylúčený ani ostrý protest pred budovou Úradu vlády.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu