Mesto Žilina už nebude platiť dodávateľom za vývoz malých smetných nádob či údržbu detských ihrísk


Foto: Mesto Žilina už nebude platiť dodávateľom za vývoz malých smetných nádob či údržbu detských ihrísk Foto: Facebook/Mesto Žilina

V roku 2021 vznikla spoločnosť Technické služby mesta Žilina. Cieľom založenia mestskej spoločnosti bolo postupné prevzatie povinností súvisiacich s údržbou verejných priestranstiev a majetku. Vedenie mesta plánuje takýmto spôsobom postupne vylúčiť z tohto poľa externých dodávateľov.

Od 1. augusta 2022 sa stali Technické služby mesta Žilina novým správcom verejného osvetlenia. Medzi kompetencie spoločnosti patrila tiež montáž vianočnej výzdoby v uliciach mesta a vydávanie stanovísk či odborných posudkov ku projektovým dokumentáciám verejného osvetlenia.


„Technické služby mesta Žilina postupne zabezpečujú činnosti týkajúce sa správy a údržby verejného priestoru vo vlastnej réžii tak, aby sa mesto vyhlo dodávkam z externého prostredia. Tým sa výrazne znížia náklady a zjednoduší i zrýchli sa komunikácia pri riešení nepredvídaných udalostí,“ vysvetlilo dnes mesto Žilina v príspevku na sociálnej sieti.


Od začiatku tohto roka pribúdajú mestskej spoločnosti ďalšie povinnosti. Zamestnanci Technických služieb mesta Žilina sa budú starať aj o vývoz odpadu z malých smetných nádob, opravu a údržbu športovísk, detských ihrísk a mestského mobiliáru akým sú napríklad lavičky či kvetináče. Spoločnosť bude taktiež zabezpečovať správu a údržbu fontán.

V nasledujúcom roku už nebude externý dodávateľ potrebný ani na správu a údržbu mestskej zelene. V roku 2025 by mala mestská spoločnosť prevziať aj zodpovednosť za celoročné čistenie miestnych komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu