Túlavý pes pohrýzol dieťa pri Martine, majiteľom voľne sa pohybujúcich zvierat hrozí pokuta


Foto: Túlavý pes pohrýzol dieťa pri Martine, majiteľom voľne sa pohybujúcich zvierat hrozí pokuta Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Koncom decembra došlo v obci Turčianske Kľačany v blízkosti Martina k útoku psa na maloleté dieťa. Zviera sa v tom momente po uliciach pohybovalo bez majiteľa. Vedenie obce na incident reagovalo upozornením, že voľne pohybujúce sa psy bude odchytávať na náklady majiteľov.

Túlavý pes dieťa napadol a pohrýzol v utorok 27. decembra. Obec preto pripomína všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého je voľný pohyb psa na verejnom priestranstve bez osoby, ktorá ho vedie, zakázaný. V prípade porušenia tohto nariadenia hrozí majiteľovi zvieraťa pokuta vo výške maximálne 165 eur.


„Každá fyzická a právnická osoba, ktorá je vlastníkom alebo držiteľom psa, je povinná predchádzať tomu, aby jej pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka, spôsoboval škodu na majetku, prírode a životnom prostredí. Zabráňme tomu, aby voľne pobiehajúce psy po našej obci ohrozovali bezpečnosť ľudí,“ upozorňuje obec na svojom oficiálnom webe.


Obyvatelia Turčianskych Kľačian sa podľa vedenia obce už v minulosti opakovane sťažovali na túlavé psy, ktoré ohrozujú nielen ostatné zvieratá či majetok, ale aj zdravie a život miestnych obyvateľov. Majitelia psov by preto mali zabezpečiť svoje domy a dvory tak, aby z nich zvieratá nedokázali utiecť.

„V prípade, že v súvislosti s voľným pohybom psov na verejných priestranstvách nedôjde zo strany majiteľov a držiteľov psov k náprave, obec pristúpi k odchytu psov, a to na náklady majiteľov a držiteľov psov a taktiež pristúpi k udeľovaniu pokút. Nenechávajte svojich psov voľne sa pohybovať po obci ohrozujú občanov a zodpovednosť nesiete Vy ako ich chovateľ!“ apeluje na majiteľov psov obec.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu