Mesto Žilina prosí občanov o vyplnenie dotazníka o ich vzťahu k miestnej rómskej komunite


Foto: Mesto Žilina prosí občanov o vyplnenie dotazníka o ich vzťahu k miestnej rómskej komunite Foto: Ilustračné foto

Mesto Žilina prosí svojich obyvateľov, aby vyplnili krátky anonymný dotazník smerovaný na ich vzťah k miestnej rómskej komunite. Informácie získané vďaka odpovediam budú využité pre potreby projektu Každý iný, všetci rovní – sociálna inklúzia rómskej komunity v meste Žilina.

Cieľom dotazníka je zistiť, aký majú Žilinčania názor na život v spoločnom priestore s rómskymi spoluobčanmi. Pozostáva zo siedmich otázok, na ktoré je možné odpovedať zvolením bodového hodnotenia na stupnici od 1 do 10. Tieto čísla vyjadrujú, ako príjemne alebo nepríjemne by sa respondent cítil v určitých situáciách.

Tvorcov dotazníka zaujíma názor občanov na to, keby Rómovia bývali v ich užšom okolí, v priamom susedstve, chodili na rovnakú školu alebo sa vozili na vedľajšom sedadle vo verejnom dopravnom prostriedku. V ďalších otázkach sa respondentov pýtajú, ako by sa cítili, pokiaľ by mali Rómov ako priateľov, prípadne sa priženili do ich rodiny.

Projekt s názvom Každý iný, všetci rovní – sociálna inklúzia rómskej komunity v meste Žilina realizuje žilinská samospráva do apríla 2024. Osem projektových aktivít sumou približne 380-tisíc eur financuje mesto zo zdrojov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Súhlas s implementáciou projektu v Žiline vyjadrili mestskí poslanci na svojom 34. zasadnutí 19. septembra,“ uviedlo mesto Žilina.



Vyplnenie anonymného dotazníka so siedmimi otázkami by Žilinčanom nemalo zabrať viac než 5 minút. Online formulár bude na webe žilinskej samosprávy aktívny približne mesiac, do 5. decembra 2022.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu