Žilina rozšírila svoju sieť cyklotrás o takmer 2 kilometre, ktoré doplnilo aj viacero prístreškov


Foto: Žilina rozšírila svoju sieť cyklotrás o takmer 2 kilometre, ktoré doplnilo aj viacero prístreškov Foto: Mesto Žilina

Nadšencom cyklistiky aktuálne v meste Žilina slúži 12,3 km cyklotrás, ktoré postupne prepájajú mestské sídliská. Radnica však tvrdí, že rozvoj cyklodopravy ešte nie je v závere. V budúcom roku by sa sieť mala rozšíriť o ďalších 1,35 km a 3 nové cykloprístrešky, čím sa zvýši nielen bezpečnosť cyklistov, ale podporí sa tak aj ekologický spôsob dopravy.

Za posledné týždne pribudli v meste dva nové cykloprístrešky a tri úseky cyklotrás, na ktoré mesto získalo financie z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V septembri mesto prevzalo od spoločnosti Strabag s.r.o. prvý úsek cyklotrasy V9 a v priebehu leta zároveň pribudli dva úseky cyklotrasy H2.

Trasa V9 je súčasťou spojenie Vlčiniec a Rosinskej cesty s Vodným dielom. „Úsek s dĺžkou 580 metrov začína pred Základnou školou Karpatská s napojením na existujúcu cyklotrasu s označením H3 z Vlčiniec do centra mesta a pokračuje cyklistickým priechodom cez Rosinskú cestu k zastávke MHD Zvolenská až k ulici Majerská, kde tento úsek končí,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Sídliská Solinky a Hliny s centrom mesta zase prepája cyklotrasa H2. Tento rok zhotovený tretí a štvrtý úsek predstavuje trasu v dĺžke 1 300 metrov. „Tretí úsek predstavuje obojsmernú cyklocestičku v dĺžke 300 metrov a štvrtý úsek je značený vodorovným dopravným značením vo forme integrovaného cyklistického koridoru v priestore miestnych komunikácií. Ide o bežný spôsob vedenia cyklistov na menej frekventovaných komunikáciách v meste,“ vysvetlil Miškovčík.


Náklady na výstavbu úseku trasy V9, v ktorej dobudovaní chce mesto pokračovať v budúcom roku, sa vyšplhali do výšky viac ako 130-tisíc eur. Na vznik tretieho a štvrtého úseku bola potrebná investícia vo výške takmer 56-tisíc eur, pričom oba projekty na území Žiliny boli financované z eurofondov.

Viac ako 34-tisíc eur stáli cykloprístrešky pred mestským úradom a Mestskou krytou plavárňou v Žiline, ktoré boli do užívania odovzdané v septembri. Prístrešky slúžia na denné bezpečné parkovanie a disponujú šiestimi stojanmi a 12 parkovacími miestami,“ doplnil Miškovčík, ktorý zároveň dopĺňa, že pri prístrešku stojí infopanel slúžiaci pre osadenie cyklistickej mapy.

Mesto myslí aj na klimatické zmeny, s ktorými bojuje aj prostredníctvom vegetačnej strechy na vrchu prístreškov. Nové úkryty pre dvojkolesové vozidlá by v budúcom roku mali pribudnúť pri základných školách Karpatská, Gaštanová a Námestie mladosti. Poschodové stojany holandského typu s monitorovaním obsadenosti, kamerovým systémom, zámkom na čip a osvetlením poslúžia pre potreby žiakov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu