V martinskej nemocnici bolo hospitalizovaných viacero bábätiek s covidom, niektoré aj opakovane


Foto: V martinskej nemocnici bolo hospitalizovaných viacero bábätiek s covidom, niektoré aj opakovane Foto: Neonantológia Martin

Počas minulého roka na Neonatologickej klinike v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) nastali také situácie, s akými sa v minulosti ešte nestretli. Klinika poskytuje štandardnú zdravotnú starostlivosť fyziologickým novorodencom a je jediným vysokošpecializovaným pracoviskom na severnom Slovensku zabezpečujúcom starostlivosť pre kriticky chorých novorodencov.

Zdravotníci boli zvyknutí, že od nich odchádzali zdraví novorodenci spolu so svojimi šťastnými rodičmi. Situácia sa však zmenila: „Teraz sa stretávame s tým, že matka trpí ochorením Covid-19 a našou úlohou je, aby novorodenec, pokiaľ je zdravý, neochorel. Všeobecne sa uvádza, že priebeh ochorenia je u novorodencov ľahký a bez následkov. Stávajú sa však aj prípady, že ochorenie môže prebiehať vážnejšie a zanechá dlhodobé následky. O trvalých dnes ešte informáciu nemáme, predpokladáme že budú,“ uviedol prednosta kliniky Mirko Zibolen.

Ku každému prípadu je preto potrebný individuálny prístup a konzultácie s matkou, ktorá sa rozhodne či chce mať dieťa pri sebe, alebo ho chce izolovať s cieľom, aby neochorelo. Novorodenec narodený pozitívnej matke na Covid-19 má iba malú šancu, že je tiež prvotne pozitívny.

 „Pokiaľ je dieťa po narodení ošetrované mamou, a tá dodržiava všetky protiepidemické opatrenia, pravdepodobnosť, že dieťa ochorenie, je 5 až 7 krát vyššia, ako keby bolo od mamy úplne oddelené,“ dodal Zibolen.

V minulom roku rodilo na klinike dvadsať pozitívnych rodičiek a väčšina sa rozhodla pre separáciu. Zdravotníci ošetrovali aj niekoľko pozitívnych bábätiek, ktoré sa infikovali po narodení väčšinou z dôvodu pozitívneho blízkeho.

Veľká väčšina novorodencov, ktorí ochorenie dostanú, majú priebeh veľmi mierny. Vo svete sa však zaznamenali aj závažné stavy. V našom regióne sme mali jedno bábätko, ktoré malo vážne problémy, zmeny na pľúcach a je pravdepodobné, že mu ochorenie spôsobilo trvalé poškodenie zdravia,“ informoval prednosta neonatológie.


Dieťa podľa profesora Zibolena ochorelo zhruba na desiaty deň v domácom prostredí a hospitalizované muselo byť opakovane, naposledy vo veku šiestich mesiacov. V prípade, ak sa dieťa narodí matke, ktorá covid prekonala počas tehotenstva, je možné, že bude primárne choré.

 V literatúre je dokonca popísaný vyšší výskyt mŕtvo narodených detí v súvislosti s prekonaním ochorenia. Je vyššie riziko, že nastane trombotizácia v oblasti placenty. Mali sme 2 alebo 3 prípady, kedy tieto krvné zrazeniny vznikli v cievach mozgu dieťaťa. Sú to nové situácie, ktoré covid prináša a na ktoré musíme byť pripravení,“ upozornil prednosta.

Novorodencov rodiacich sa matkám s covidom je relatívne málo a prevádzku kliniky to neobmedzuje. Naďalej sa koncentrujú na „bielu medicínu“. Situácia je náročnejšia pre personál a pre prístrojové vybavenie. Aj samotná organizácia práce na klinike prešla výraznými zmenami.

Je to pre nás nové, no my sa snažíme poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, aby to bolo vždy v najlepšom záujme pacienta. O ochorení máme stále veľa nejasností, snažíme sa všetkým detičkám umožniť kontakt s maminou, za dodržania všetkým protiepidemických opatrení,“ priblížila primárka Neonatologickej kliniky Katarína Maťašová.

Upozornila, že ochorenie Covid-19 môže mať u predčasne narodených detí veľmi závažný priebeh a môže ich ohroziť na živote. Pozitívnym ľuďom preto nie je prístup do neonatologickej jednotky intenzívnej starostlivosti dovolený a rodičia sa musia taktiež testovať.

Navyše podľa jej slov primárky sa musia na klinike riešiť aj situácie s nedostatkom personálu, kvôli čerpaniu OČR a karanténe. „Pandémia významne zasiahla do spoločenskej stránky našej práce. Pokiaľ ide o kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, je taká ako v období pred pandémiou. Naša práca je obmedzená v tom zmysle, že nemôžeme umožniť obom rodičom taký kontakt s ich dieťatkom, ako by sme si to aj my želali,“ uzavrela Maťašová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu