Polícia bojuje s hoaxami o cudzincoch na Slovensku. Žilina prijala z Ukrajiny 160 afrických študentov


Foto: Polícia bojuje s hoaxami o cudzincoch na Slovensku. Žilina prijala z Ukrajiny 160 afrických študentov Foto: Facebook / Hoaxy a podvody - Polícia SR

Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch začali šíriť nepravdivé informácie a hoaxy o cudzincoch prichádzajúcich do našej krajiny. Z Ukrajiny na Slovensko údajne prúdi veľké množstvo osôb prevažne afrického pôvodu.

Polícia Slovenskej republiky preto v príspevku na stránke určenej na odhaľovanie hoaxov a podvodov uverejnila skutočný počet a národnosti ľudí, ktorí od vypuknutia vojny na Ukrajine prešli cez východnú hranicu. Zoznam bol aktualizovaný v utorok 1. marca v podvečerných hodinách.

Nespochybniteľnú väčšinu tvoria občania Ukrajiny, ktorých do našej krajiny vstúpilo 46 618. Na druhom mieste v políciou vytvorenom zozname sú občania Marockého kráľovstva v počte 1 736. Východnú hranicu ďalej prekročilo 756 občanov Nigérie a 621 Maďarov. Nasledovali Indovia v počte 486, 440 Slovákov, 278 Čechov, 158 občanov Líbye, 132 osôb z Kamerunskej republiky, 129 občanov Ghany a 102 Rusov.


Celkovo na územie Slovenska vstúpili cez východnú hranicu občania až 116-tich krajín sveta. Spoločnú národnosť však okrem vyššie spomenutých zdieľali nanajvýš desiatky z nich.

Obyvatelia Žiliny mali šancu v posledných dňoch spozorovať zvýšený pohyb osôb afrického pôvodu, pretože tu niektorí sú dočasne ubytovaní. Podľa príspevku na stránke žilinského kempu pre utečencov do nášho mesta dorazilo 160 afrických študentov ukrajinských vysokých škôl, ktorí si tu potrebujú oddýchnuť pred cestou domov či za rodinami.

Vysokoškoláci študujú prevažne za lekárov a farmaceutov. Napriek tomu sa údajne nevyhli odsúdeniu zo strany Slovákov, a v Žiline skončili, pretože ich nikde inde nechceli prijať. Väčšina z nich by sa tu mala zdržať len nevyhnutný čas.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu