Žilinský kraj sa od pondelka prepne do zelenej, Covid automat bude žltý v Ružomberku a Turčianskych Tepliciach


Foto: Žilinský kraj sa od pondelka prepne do zelenej, Covid automat bude žltý v Ružomberku a Turčianskych Tepliciach

V pondelok 12. júla 2021 vstúpi do platnosti nová charakteristika regionálneho Covid automatu, podľa ktorej sa takmer celé Slovensko prepne do zelenej farby. Žilinský okres a niekoľko ďalší si tak zo súčasnej žltej farby polepší do stupňa “monitoring”. Výnimkou budú od pondelka tri okresy, z ktorých dva - Ružomberok a Turčianske Teplice - sa nachádzajú v Žilinskom kraji.

Zmierniť opatrenia môže Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky vďaka poklesu počtu nových prípadov koronavírusu a tiež počtu pacientov, ktorí potrebujú využiť umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalšie zmierňovanie opatrení znamená, že pohyb v prírode aj práca nie sú obmedzené. Rovnako knižnice, múzeá či galérie sú otvorené bez obmedzenia.

Návštevníci sa nemusia obmedzovať ani pri návšteve reštaurácie či využití taxislužby. Fitness centrá zostávajú otvorené s podmienkou maximálneho počtu 50 osôb alebo po prepočte na plochu 15 metrov na osobu. Wellness zariadenia, aquaparky a kúpele budú povolené pri dodržaní maximálne 50 percent kapacity na jeden sektor alebo počtu 1000 ľudí. Bazény a plavárne môžu byť otvorené bez obmedzení.

Kapacity očkovania prevyšujú záujem

Pri hromadných podujatiach sa musia organizátori zmestiť do kapacity na sedenie 75 percent a na státie 50 percent maximálnej možnej kapacity. V interiéri je povolených najviac 500 hostí, v exteriéri tisíc osôb.


Rezort zdravotníctva zároveň informoval o tom, že aktuálne je aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovaných už vyše dva milióny ľudí. Aj druhú dávku vakcíny dostalo 1,669 milióna ľudí.

Týždenná očkovacej kapacita očkovacích zariadení v Žilinskom kraji predstavuje približne 25-tisíc osôb, v čakárni je niečo málo vyše šesťtisíc. Zaočkovanosť v regióne sa aktuálne pohybuje na úrovni 34 percent. Najnižšia je na Kysuciach.

„Aby sme zvýšili percento zaočkovaných, plánujeme zriadiť vakcinačnú linku, ktorá bude vyrážať do najmenej zaočkovaných regiónov župy,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková. Župa bude pokračovať aj vo výjazdoch do obcí, miest a bude očkovať aj u veľkých zamestnávateľov v kraji, medzi inými už vakcinácia prebehla aj v spoločnostiach Schaeffler Slovensko, MTS, Hydac, Accentis, Hern, Mobis, Hyundai a ďalších.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva