Najväčší folklórny festival na Slovensku Východná bude len v online a televíznej podobe


Foto: Najväčší folklórny festival na Slovensku Východná bude len v online a televíznej podobe Foto: festivalvychodna.sk

Organizačný tím Folklórneho festivalu Východná včera informoval, že ročník 2021 dostane netradičnú formu. Prebiehať bude online v kombinácii s plánovaným rozhlasovým a televíznym vysielaním RTVS. Organizátori spresnili, že leitmotívom tohtoročného festivalu bude „Hudba a tanec z kotúčov“.

Podujatie na Liptove je najstarším a najväčším svojho druhu na Slovensku. Minuloročný, v poradí už 66. ročník, mal byť presunutý na tento rok. Nakoniec sa tím rozhodol usporiadať ho s ohľadom na súčasnú pandemickú situáciu aspoň virtuálne. Diváci si budú môcť pozrieť živé vysielanie alebo záznamy na Facebooku a webovej stránke festivalu od 30. júna do 4. júla.

„Audiovizuálne a zvukové záznamy prejavov tradičnej kultúry majú už vyše storočnú tradíciu. Tvoria ich filmové diela, dokumentárne snímky a seriály, záznamy terénnych výskumov, ale aj programov folklórnych festivalov a súťaží. Rok 2021 je rokom výročí niekoľkých takýchto diel a seriálov. V roku 1921 bol nakrútený prvý slovenský televízny film J. Siakeľa Jánošík. V roku 1951 sa začalo s prípravou seriálu dokumentačných záznamov ľudového tanca a hudby F. Poloczeka Slovenské ľudové tance. V rokoch 1965 až 1966 vznikal seriál Československej televízie Zem spieva, zaznamenávajúci tanečné, spevné a inštrumentálne prejavy z celého Slovenska. V roku 2001 vznikol prvý z desaťdielnej série záznamov tanečno-hudobnej tradície v rámci projektu NOC a Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied Ľudové tance slovenských regiónov,“ vysvetľujú motív organizátori.

Už dnes viaceré projekty pomáhajú realizovať záchranný výskum tanečných a hudobných tradícií. „Pre divákov sú staršie filmové a zvukové nahrávky často neznámym svetom inšpirácie pedagógov, choreografov, režisérov a scénografov, ktorí sa zúčastňujú na každoročnej príprave festivalového programu. Divákov zároveň zoznámia s tradičnými prejavmi samotnej obce Východná, ktorej bohatá kultúra im niekedy v živom mravenisku každoročného festivalu možno uniká,“ dodali organizátori.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach. Novinky z Východnej nájdete aj na www.festivalvychodna.sk




 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu