Vozovka v trnovskom esíčku, kde padajú autá do potoka, je podľa správcu cesty vyhovujúca


Foto: Vozovka v trnovskom esíčku, kde padajú autá do potoka, je podľa správcu cesty vyhovujúca
Galéria: 16 fotiek

Cesta tretej triedy na začiatku mestskej časti Žilina - Trnové je medzi mnohými vodičmi veľmi dobre známa. Úsek nazývaný aj trnovské esíčko poznajú ľudia ako miesto častých dopravných nehôd, pri ktorých zväčša končia autá v potoku. K týmto udalostiam dochádza najmä v daždivom počasí a počas zimných mesiacov.

Motoristi, ktorí v tomto mieste doteraz havarovali, hovoria o šmykľavej vozovke. Po prejdení zákruty vo zvýšenej rýchlosti sa autá dostávajú do šmyku a narážajú do oplotenia rodinných domov, prípadne vybiehajú na zvodidlá a nasleduje pád do potoka. Rovnaký názor majú aj viacerí miestni občania, ktorí v okolí cesty bývajú:  

„Tá cesta je veľmi šmykľavá, stačí, že šofér prudšie zatočí volantom a už ide do šmyku. Je šťastie, že doteraz nezachytilo žiadneho chodca. Každý deň tu chodí pešo mnoho detí do školy a aj ľudí na zastávku autobusu. Stále na to upozorňujeme už niekoľko rokov, ale nikto to nerieši. Pritom stačí len zdrsniť povrch,“ hovorí jeden z obyvateľov lokality.

Z výsledkov merania drsnosti povrchu vozovky, ktoré dal zrealizovať Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ako správca cesty, vyplynulo, že asfaltový povrch vyhovuje aktuálne nastavenej maximálnej povolenej rýchlosti. V mieste platí maximálna povolená rýchlosť 40 kilometrov za hodinu.

Galéria: 16 fotiek

Návrh opatrení na zlepšenie protišmykových vlastností nebezpečného úseku cesty III. triedy zaradila župa predbežne do plánu opráv na budúci rok. Počas nadchádzajúceho zimného obdobia tak budú musieť vodiči zvýšiť opatrnosť a najmä rešpektovať stanovenú rýchlosť.

„V úseku cesty III/2085 je z hľadiska protišmykových vlastností vozoviek pre hodnotenie cestnej siete uvedený úsek ako vyhovujúci po celej dĺžke meraného úseku v obidvoch jazdných pruhoch pri dodržaní najvyššej dovolenej rýchlosti t. j. 40 km/h,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.


Potok pretekajúci popri frekventovanej ceste mali pred niekoľkými rokmi regulovať. Podľa plánov, ktoré v roku 2012 prezentovali vtedajší poslanci mestskej časti na stretnutí s občanmi, sa počítalo so zatrubnením koryta a vybudovaním výškovo oddeleného chodníka. Pre nedostatok financií sa dodnes práce nerealizovali.

Stavba je rozdelená na štyri stavebné objekty:

  • SO 01 Úprava Trnovky 
  • SO 02 Úprava Breznického potoka 
  • SO 03 Preložka plynovodu a prípojok 
  • SO 04 Preložka vodovodu 

„Na predmetnú stavbu boli vydané dve samostatné stavebné povolenia, jedno na stavebné objekty SO 01, SO 02 a SO 04  (Okresný úrad Žilina) a druhé, na stavebný objekt SO 03 Preložka plynovodu a prípojok (Mesto Žilina), ktoré bolo v 09/2020 predĺžené. Rozpočtový náklad stavby je 1 037 369 € bez DPH,“ spresnil Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

V súčasnosti sa z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov proces verejného obstarávania na zabezpečenie dodávateľa stavby ešte nezačal. SVP aktuálne nevie stanoviť termín realizácie, čo najskôr by ju radi videli aj mestskí poslanci za daný obvod: 

„O situáciu v trnovskom esíčku sa aktívne zaujímam a momentálne sa, spoločne s prednostom mestského úradu v Žiline Michalom Bergerom, snažíme apelovať na nové vedenie Slovenského vodohospodárskeho podniku, aby realizáciu úprav potokov zaradili do plánu už na budúci rok,“ povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline Jozef Juriš.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu