V žilinskej nemocnici bude od 13. októbra povinný test na COVID-19 pred operáciou či zákrokom


Foto: V žilinskej nemocnici bude od 13. októbra povinný test na COVID-19 pred operáciou či zákrokom Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline sprísňuje opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. V tejto súvislosti od utorka 13. októbra 2020 budú pacienti nastupujúci na plánovanú hospitalizáciu, operáciu či zákrok, povinní preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu (odber výterom).

Výsledok testu nesmie byť starší viac ako päť dní odo dňa jeho absolvovania. Pacienti sa súčasne zaväzujú dodržať pred nástupom do nemocnice 10-dňovú domácu izoláciu, v rámci ktorej je povolené absolvovať PCR test.

Plánované operácie, zákroky a vyšetrenia v žilinskej nemocnici naďalej prebiehajú. Podmienku testovania a domácej izolácie prijalo vedenie FNsP Žilina v súvislosti so zhoršením epidemiologickej situácie a nutnosťou zvýšenia ochrany pracovníkov nemocnice i samotných pacientov.

Medzi prípady, pre ktoré potrebujete test s negatívnym výsledkom, patria plánované operácie, plánované výkony v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti realizované v celkovej anestézii, plánované cisárske rezy. Test potrebuje aj sprevádzajúca osoba pri plánovanej hospitalizácii dieťaťa a podobne. 


Na test sa pacienti môžu bezplatne objednať prostredníctvom 

  • mobilnej aplikácie Moje zdravie
  • webstránky www.korona.gov.sk (vypísaním formuláru so zadaním možnosti “Idem na predoperačné vyšetrenie”)
  • Call centra Klinickej biochémie 0800 820 010 

Nemocnica ďalej pripomína, že je dôležité na odber priniesť žiadanku na vyšetrenie od lekára. Informáciu o negatívnom výsledku testu prinesie pacient vytlačenú pri nástupe na hospitalizáciu.

„Naším cieľom je poskytovať pacientom plánovanú zdravotnú starostlivosť čo najdlhšie nám to epidemiologická a personálna situácia umožní. Spádová oblasť žilinskej nemocnice je však približne štvrť milióna obyvateľov a patria do nej aj regióny už aktuálne označené ako červené, čiže rizikové. Potrebujeme preto zvýšiť bezpečnosť a nastaviť prísnejšie opatrenia, aby sme minimalizovali riziko šírenia ochorenia, no zároveň mohli naďalej naplno pomáhať pacientom,“ zdôraznil medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Bízik.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina