Župnú limuzínu Audi využívala počas hľadania kupujúceho predsedníčka ŽSK


Foto: Župnú limuzínu Audi využívala počas hľadania kupujúceho predsedníčka ŽSK Foto: ŽSK

Minulý týždeň sme informovali o odpredaji luxusného vozidla Audi A8L, ktoré zaobstaral Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pre potreby vtedajšieho župana Juraja Blanára. Jeho nástupníčka Erika Jurinová v roku 2018 predložila zastupiteľstvu návrh na odpredaj vozidla. 

To sa napokon podarilo odpredať až o viac než rok neskôr oproti pôvodnej súťaži, kupujúci sa našiel až na šiesty pokus. Okrem papalášizmu argumentovala Jurinová aj vysokou cenou za servis, ktoré si vozidlo vyžadovalo:

„Predsedníčka ŽSK od nástupu do svojej funkcie deklarovala predaj osobného motorového vozidla Audi A8L z dôvodu, že toto auto považovala za zbytočný luxus a prejav papalášstva. Údržba a prevádzka vozidla si vyžadovali náklady, ktorých odstránením župa mohla získať prostriedky na zmysluplnejšie ciele. Samotná údržba vozidla v rokoch 2014 – 2019 stála župu spolu približne 26 tisíc eur,“ spresnila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. 

Vozidlo využívala županka na cesty mimo kraj

Na zastupiteľstve županka poslancom deklarovala záujem využívať Reanult Koleos, preto bol prekvapivý rozdiel vyše 25 tisíc kilemetrov v nájazdoch uvedených v prvej verejnej obchodnej súťaži a odovzdávacom protokole novému majiteľovi.

Ako potvrdila hovorkyňa župy, počas doby hľadania kupcu využívala Audi s osobným šoférom predsedníčka. V roku 2018 prioritne používala spomínaný Renault, ktorý aj sama šoférovala:


„Vzhľadom na to, že vozidlo nebolo dostatočné bezpečné, na dlhé pracovné cesty mimo Žilinský samosprávny kraj a na zahraničné pracovné cesty používala osobné motorové vozidlo značky Audi A8L s prideleným šoférom. Úrad Žilinského samosprávneho kraja sa rozhodol na konci roka 2018 obstarať nové vozidlo strednej kategórie, ktoré je reprezentačné a poskytuje dostatočné bezpečnostné parametre.“ 

Do vozového parku pribudol nový Superb aj hybridné Toyoty

Od roku 2019 pribudlo do vozového parku župy vozidlo Škoda Superb, v minulom roku s ním Jurinová najazdila takmer 51 tisíc kilometrov. Rovnaký model využíva aj primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Odpredaj automobilu po Blanárovi sa v zastupiteľstve nestretol s jednoznačným súhlasom, niektorí poslanci žiadali ponechanie vozidla práve pre dlhé služobné cesty.

Ako príklad potreby uvádzali nehodu z roku 2004, kedy bol vtedajší predseda ŽSK Jozef Tarčák, paradoxne vo vtedajšom modeli Škoda Superb, účastníkom dopravnej nehody pri Strečne. Z nej vyviazol s ťažkými zraneniami a do úradu sa vrátil po niekoľkomesačnej hospitalizácii.  

V roku 2019 kraj modernizoval vozový park, zakúpil štyri nové hybridné automobily: „Tri vozidlá značky Toyota Corrolla Touring Sports comfort a jedno vozidlo značky Toyota Yaris, ktoré sa vo všeobecnosti vyznačujú ekologickejšou a ekonomickejšou prevádzkou a zároveň šetria životné prostredie. Celková obstarávacia cena týchto vozidiel bola v hodnote 79 988 eur,“ dodala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu