Ambulantným lekárom vypršia zmluvy koncom mesiaca, nevedia, ako budú pokračovať


Foto: Ambulantným lekárom vypršia zmluvy koncom mesiaca, nevedia, ako budú pokračovať Foto: ilustračné - pixabay

Už dnešným dňom končia lekárom, ktorí poskytujú služby v ambulantnej starostlivosti, zmluvy s dvoma zdravotnými poisťovňami - štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnou Dôverou.

Necelé dva dni pred vypršaním termínu na podpis nových zmluvných vzťahov pritom netušia doktori v prvej línii, na základe akého mechanizmu budú pokračovať pri pacientoch z týchto dvoch poisťovní. Union zdravotná poisťovňa predĺžila s lekármi zmluvy.

Všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti bolo nariadené, aby s účinnosťou od 18. marca 2020 smerovali k obmedzeniu plánovaných operačných výkonov, ktorých nevykonanie prípadne odloženie neohrozí život a zdravie osôb.

Lekárom v ambulanciách tak väčšinou ubudol počet pacientov, náklady im však neklesli, nakoľko v práci sú stále a riešia akútne prípady. Prichádzajú do styku s chorými osobami, v priestoroch im pribudli náklady na dezinfekciu. 

Návrh na platby v podobe pôžičiek

Ústredný krízový štáb poveril Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, aby vyrokovalo so zdravotnými poisťovňami platby vo výške minimálne 75 percent z priemeru, ktorý zvyčajne dostávajú. Ako ale upozorňujú viacerí lekári v Žiline, náklady im neklesajú priamo úmerne s poklesom pacientov.

Naopak, pre potrebu zaobstarať ochranné prostriedky a častú dezinfekciu, v niektorých položkách narastú. V dnešnom príhovore lekárom špecifikoval prezident Slovenskej lekárskej komory MUDr. Marian Kollár, že návrh na úhradu spomínaných 75% priemerných platieb je pre ambulancie neakceptovateľný.


Z jeho vyjadrení by mali byť platby vo forme pôžičky alebo preddavku, ktoré by museli zdravotníci neskôr zaplatiť naspäť. Oproti tomu bude štát prispievať iným zamestnávateľom a živnostníkom na časť mzdy až do výšky 80% nenávratnými transfermi:

„Spôsob, ako udržať chod ambulancie počas COVID-19 a následne navrátiť činnosť ambulancie do normálnej prevádzky po skončení tejto krízy nemôže byť v žiadnom prípade branie si pôžičky od zdravotných poisťovní, ktoré nebudeme mať budúci rok z čoho splácať,“ upozorňuje Kollár. 

Potlesk by vymenili za lepší návrh 

O tom, či a v akej podobe sa nakoniec upravia platby od poisťovní, ktoré dnes vyberajú odvody od zamestnancov aj zamestnávateľov v rovnakej výške ako pred vypuknutím epidémie, sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne v najbližších hodinách.

Poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti nateraz nespadajú pod vyhlásený mimoriadny stav, ktorý by im prikazoval pracovať.

Ak by boli návrhy pre nich likvidačné, časť z nich podľa našich informácií radšej uprednostní ukončenie poskytovania zdravotnej starostlivosti pred hromadením dlhov, ktoré by v budúcnosti nemuseli vedieť splatiť.

„Vyzerá to tak, že pokiaľ sa zdravotníkom tlieska a oni chodia poctivo do svojho zamestnania, aby poskytovali zdravotnícku starostlivosť stále aj bez opakovane sľúbených ochranných respirátorov a ostatných ochranných pracovných pomôcok, majú ďaleko vyššie náklady na činnosť svojich ambulancií a obmedzené príjmy, možno dostanú “až 75 percent” platieb. Zdravotné poisťovne pritom vyberú stopercent odvodov. Väčšina by radšej vymenila potlesk za nastavenie zmlúv tak, aby nevytvárali stratu,“ uzatvára jeden zo žilinských lekárov, ktorý nás s problémom oslovil.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu