Koronavírus ohrozuje najmä časť populácie, nezodpovednosť ostatných ich riziko zvyšuje


Foto: Koronavírus ohrozuje najmä časť populácie, nezodpovednosť ostatných ich riziko zvyšuje Foto: ilustračné - pixabay

Infekčné ochorenie CoViD-19 bolo v niekoľkých prípadoch potvrdené už aj na Slovensku, z dostupných dát Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že riziko úmrtia nie je rozložené rovnomerne medzi celú populáciu. Najviac sú ohrození starší ľudia a tí, ktorí už trpia niektorou zo zdravotných komplikácií.

Podľa aktuálnych čísel WHO sa riziko úmrtia exponenciálne zvyšuje s vekom. Najvyššia pravdepodobnosť smrti v dôsledku nakazenia infekčným ochorením je aktuálne u obyvateľov vo veku 80 a viac rokov, v potvrdených prípadoch predstavuje ich riziko viac ako 20 percent. 

Aj keď do spoľahlivosti čísel vstupuje množstvo faktorov, ako napríklad neidentifikovaný počet nakazených bez diagnostiky, je možno už teraz badať iný fenomén v súvislosti so štatistikami WHO o riziku úmrtia podľa veku.

Tým je ľahostajnosť a nezodpovednosť obyvateľov, ktorých vírus ohrozuje podľa štatistickej pravdepodobnosti úmrtia len veľmi málo. 

Koronavírus môže mať veľmi mierny priebeh, nemení to nič na jeho infekčnosti

V spojení s nízkou pravdepodobnosťou ohrozenia v prípade, že netrpia kardiovaskulárnym ochorením, cukrovkou, chronickou chorobou dýchacieho ústrojenstva alebo rakovinou, sa javí aj potenciálna infekcia ako málo škodná.

V praxi tak dochádza zo strany veľkej časti populácie k ignorovaniu odporúčaní ohľadom domácej karantény, zdržanlivosti pri stretávaní alebo navštevovaní miest s vysokou koncentráciou.

V Žiline sa najmä pred tým, ako bol výskyt vírusu potvrdený, vyskytli prípady nezodpovedného správania potenciálne nakazených ako návštevy ambulancií plných pacientov či návrat do práce po príchode z rizikovej krajiny bez dobrovoľnej domácej karantény. 


Aj prípad pacienta 0 na Slovensku, ktorý sem infekciu privliekol z Talianska, ukazuje riziko nesprávneho mentálneho nastavenia. Zákernosť nového koronavírusu tkvie najmä v tom, že infikovaná osoba môže vykazovať jemné alebo žiadne symptómy, čo však neznamená, že nie je potenciálnym šíriteľom.

Prvý potvrdený pacient s pozitívnym nálezom CoViD-19 má 52-rokov, infekciou sa nakazil od svojho syna, ktorý nevykazoval žiadne symptómy. Tretím nakazeným bola manželka 52-ročného pána a matka pacienta 0.

Ľahostajnosťou k ohrozovaniu ostatných

V spojení s dlhou inkubačnou dobou oproti iným ochoreniam tak môžu ľudia, pre ktorých samotný vírus nie je životohrozujúci, predstavovať riziko pre ostatných obyvateľov vo vyššom veku alebo s existujúcou zdravotnou komplikáciou. 

Väčšina ľudí má vo svojom okolí osoby, pre ktoré infekcia môže predstavovať násobne vyššie komplikácie a riziko úmrtia, aj preto je na mieste nezľahčovať usmernenia a nariadenia vlády, župy či mesta ohľadom prevencie. 

Aj keď má veľká časť populácie predpoklady na to prekonať ochorenie v dôsledku infekcie s jemnými alebo žiadnymi symptómami, oveľa náročnejší na zvládnutie môže byť strata blízkej osoby, umocnená výčitkami, že možným zdrojom smrteľnej nákazy je práve dotyčná osoba.

Zdroj: worldometers.info/coronavirus/



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu