SAD Žilina preventívne vydezinfikuje stovky autobusov v Žilinskom kraji


Foto: SAD Žilina preventívne vydezinfikuje stovky autobusov v Žilinskom kraji Foto: ilustračné

SAD Žilina ako jeden zo zmluvných poskytovateľov prímestskej hromadnej dopravy Žilinského samosprávneho kraja vydezinfikuje stovky vozidiel, cieľom preventívneho opatrenia je znížiť riziko šírenia koronavírusu. Vírus nebol do dnešného dňa na Slovensku potvrdený, nachádza sa v okolitých štátoch.

Prvá etapa dezinfekcie autobusov sa uskutoční zajtra v prevádzke Martin, počas budúceho týždňa budú dezinfikovať vozidlá v Čadci a v Žiline. Práce budú prebiehať počas prestojov autobusov, bežnú prevádzku neovplyvní. Dôsledné vyčistenie jedného autobusu zaberie približne 30 minút:

„Dezinfekcia bude vykonaná metódou elektrostatického postrekovania. Do vnútorných priestorov autobusov sa rozpráši elektrostatický roztok, ktorý má, oproti iným dezinfekciám, ktoré sa bežne v autobusoch používajú, lepšiu priľnavosť kvapaliny k povrchu. Dôvodom, prečo sa spoločnosť rozhodla práve pre túto metódu dezinfekcie je, že sa považuje za vysoko a dlhodobo účinnú a zabráni najmä šíreniu nebezpečných vírusových ochorení, baktérií či chrípkovej epidémii,“ potvrdila hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Mimoriadna dezinfekcia bude realizovaná u 94 autobusov na prevádzke v Martine, 73 autobusov na prevádzke v Čadci a  130 autobusov na prevádzke v Žiline. V súvislosti s preventívnymi opatreniami pred koronavírusom, spoločnosť SAD Žilina
v spolupráci so ŽSK, informuje cestujúcich, ako zabrániť ďalšiemu šíreniu tejto infekcie prostredníctvom LCD obrazoviek a Wi-fi v autobusoch.

„Vo zvýšenej miere dbáme aj na zdravie našich zamestnancov. Zamestnanci, ktorí dennodenne prichádzajú do kontaktu s cestujúcou verejnosťou (vodiči a pracovníci klientskych centier) budú vybavení antibakteriálnymi a dezinfekčnými gélmi na
ruky, ktoré v týchto podmienkach budú predstavovať pre nich hlavné preventívne opatrenie proti nákaze koronavírusom,“
doplnila Strelcová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu