Cyklobusy v Žilinskom kraji prepravili v ukončenej sezóne o takmer polovicu cyklistov viac


Foto: Cyklobusy v Žilinskom kraji prepravili v ukončenej sezóne o takmer polovicu cyklistov viac Foto: Žilinský samosprávny kraj

Popularita cyklobusov v Žilinskom kraji rastie. Počas tohtoročnej sezóny prepravili zo Žiliny do Terchovej, Turca a na Kysuce o 43% viac cyklistov ako v predchádzajúcom roku. Obľúbeným dňom na cyklovýlet bola nedeľa. Špeciálne upravené autobusy tento rok po prvýkrát štartovali aj na Orave.

Cyklobusy ukončili svoju v poradí piatu sezónu, počas ktorej prepravili 2148 bicyklov. To je o 641 cyklistov viac ako vlani. Približne toľko prepravili za celú sezónu v roku 2015. Záujem bol najmä o ranné spoje a tradične najviac cyklistov sa prepravilo na linke Žilina – Nová Bystrica. Tohtoročným lákadlom bola opäť Bystrická magistrála.

Prepravu cyklobusmi financuje Žilinská župa. Počas sezóny 2019 si pre milovníkov bicyklovania pripravila niekoľko noviniek. „Máme radosť, že dopyt po službe cyklobusov rastie. Preto sme sa tento rok rozhodli odštartovať cyklobusy na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už o mesiac skôr ako po minulé roky. Zároveň sme rozšírili ponuku cyklobusov aj na Orave, kde počas pilotnej sezóny premávali na dvoch linkách,“ povedala županka Erika Jurinová.


Zdroj: ŽSK

Špeciálne upravené autobusy tak po novom premávali aj medzi turisticky atraktívnymi lokalitami Zuberec, Zverovka, Vitanová a Oravice. Počas prázdnin jazdili aj cez pracovné dni a dokopy odviezli 187 bicyklov. Sprievodnými akciami k štandardnej prevádzke cyklobusov boli aj súťaže o atraktívne ceny na sociálnych sieťach Žilinskej župy.

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na  trase zo Žiliny do Terchovej a na Orave sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Bicykle na vozíky vykladajú stevardi.

„Spoje nie sú viazané len na prepravu cyklistov, ale i bežných cestujúcich. A keďže všetky smerujú do turisticky lákavých destinácií, využíva ich aj čoraz viac turistov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu sezónu,“ uzavrela županka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj