Mesto Žilina sa pokúsi predať kórejskú dedinu v Krasňanoch


Foto: Mesto Žilina sa pokúsi predať kórejskú dedinu v Krasňanoch

Podľa medializovaných informácií pripravuje mesto Žilina novú verejnú obchodnú súťaž na odpredaj obytného súboru pri Krasňanoch. Vyvolávacia cena by mala byť približne 11,73 milióna eur. Či táto ponuka zaujme automobilku Kia, ktorá si kórejskú dedinu v súčasnosti prenajíma, je otázne. Už v minulosti sa však automobilka vyjadrila, že uprednostňuje prenájom.

Dlh za obytný súbor spôsobuje problémy

Kórejská dedina v Krasňanoch bola postavená ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur. Práve tento dlh sa stal jedným z dôvodov, prečo bola Žilina najzadĺženejším mestom na Slovensku. Obytný súbor postavili pre manažérov automobilky Kia, ktorí ho využívajú dodnes.

Októbrové vládne uznesenie hovorilo o tom, že vláda dlh Žiline odpustí v plnej výške. V decembri prišlo prvé zníženie dlhu o 5,84 milióna eur, ďalšie kroky sú však menej jasné. Situácia sa odvíja od toho, či sa žilinskej radnici podarí obytný súbor predať za uvedenú sumu v novej verejnej obchodnej súťaži. Ešte minulý rok mesto pýtalo za sedem bytoviek a deväť rodinných domov minimálne 14,08 milióna eur. O ponúknutý súbor však záujem nikto neprejavil.

“Všetko ide v zmysle uznesenia vlády. Koncom roka bola štátom oddlžená prvá časť 5,84 milióna eur, čo je rozdiel medzi sumou, ktorú štát mestu poskytol v roku 2005 a sumou súdneho-znaleckého odhadu reálnej hodnoty tých nehnuteľností. Tým pádom nám vznikol priestor, aby sme sa znova pokúsili o predaj tohto majetku. Ak sa ho podarí predať, my okamžite peniaze posunieme štátu a tým pádom bude záležitosť úplne vyriešená. A keď nie, tak nastúpi ten inštitút, o ktorom sme už hovorili, že budeme hľadať možnosť, ako štát prevezme celý tento majetok na seba. Čiže od mesta akoby ten majetok úplne odíde, zlikvidujeme aj spoločnosť Obytný súbor Krasňany a tým pádom bude dlh opäť vyriešený,” dodal pre SITA primátor Žiliny Igor Choma.

Kia uprednostňuje prenájom pred kúpou

Spoločnosť Kia Motors Slovakia aj naďalej uprednostňuje prenájom obytného súboru v Krasňanoch, ktorý je platný do roku 2019. V spoločnosti pracuje stále menej kórejských manažérov. Neustále sa presúvajú práva, kompetencie a zodpovednosť na našich slovenských manažérov, ktorí ich postupne nahrádzajú v riadiacich pozíciách,” reagoval Jozef Bačé, hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu