Predstavitelia župy po audite podávajú trestné oznámenia, na pondelok zvolali tlačovú konferenciu


Foto: Predstavitelia župy po audite podávajú trestné oznámenia, na pondelok zvolali tlačovú konferenciu

Vedenie úradu Žilinského samosprávneho kraja dnes informovalo, že na pondelok 18. februára 2019 zvoláva tlačovú konferenciu. Jej témou budú závažné pochybenia predchádzajúceho vedenia, ktoré odhalil audit zmlúv. Podľa slov vedúcej oddelenia komunikácie Renáty Jaloviarovej podáva ŽSK trestné oznámenia.

To, že sa po Jurajovi Blanárovi na úrade našli podozrivé zmluvy, potvrdila v našom rozhovore v decembri aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Pri mnohých totiž neprebehlo verejné obstarávanie, v iných prípadoch prebehlo, avšak s podmienkami “ušitými” na mieru pre konkrétne firmy.

„Zistili sme, že niektoré spoločnosti boli vybrané len rokovacím konaním, hoci nebol na takéto konanie žiadny dôvod. Pri viacerých zmluvách bol porušený zákon o verejnom obstarávaní. Pri dodatkoch sa čerpalo viac ako 50% finančných prostriedkov alebo sa nečerpali od tých, ktoré vyhrali, ale od úplne iných spoločností. Kostlivci vo forme nevýhodných zmlúv z čias bývalého vedenia vypadávajú neustále,“ uviedla v decembri Jurinová.

Už v októbri vzniesol vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinenie voči bývalému zamestnancovi Žilinského samosprávneho kraja pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Ide o obvinenie v známej kauze nákupu počítačového tomografu (CT prístroja), ktorý mal byť zaobstaraný za predraženú sumu. Podľa našich informácií by malo ísť o osobu, ktorá za Blanára pracovala na úseku verejného obstarávania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu