O Cenu za architektúru 2018 zabojuje aj prestavba Novej Synagógy a Vyhliadkova veža na Dubni


Foto: O Cenu za architektúru 2018 zabojuje aj prestavba Novej Synagógy a Vyhliadkova veža na Dubni

Slovenská komora architektov aj tento rok rozdá v niekoľkých kategóriach prestížnu Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE ZA AR 2018, ktorá zdôrazňuje kultúrnu hodnotu architektonických diela a približuje prácu architektov laickej verejnosti. Komora každoročným oceňovaním upozorňuje na nutnosť rozvoja kvalitnej architektúry, ktorý prispieva k zlepšeniu verejných priestorov a prostredia.

„Práve z toho dôvodu Slovenská komora architektov každoročne prezentuje nominované diela, ako najlepšie architektonické diela s osobitným významom v jednotlivých kategóriách, ktoré si pre svoju originalitu a výnimočnosť zaslúžia osobitnú pozornosť,“ uvádza stránka cezaar.tv https://www.cezaar.tv/o-ce-za-ar/

Tento rok má Žilina zastúpenie v podobe dvoch diel - v kategórii Exteriér je to Vyhliadkova veža na Dubni. „Inšpiráciou pre návrh vyhliadkovej veže je samotná príroda, ktorá je definovaná vnútornými vzťahmi živých a neživých zložiek. Tento harmonický súlad protipólov vytvára plynulý systém nášho životného prostredia. Veža s jej charakterom sa snaží stať súčasťou tohto systému a rozmazať hranice medzi prírodným a umelým prostredím. V návrhu sa vzťah medzi prírodou a architektúrou smerom nahor postupne rozvíja. Konštrukcia sa vizuálne rozpúsťa do okolia, čím sa veža stáva symbolickým putom medzi nebom a zemou,“ spresňuje popis.



Druhou stavbou, ktorá sa uchádza o cenu v kategórii Obnova a prestavba, je Nová Synagóga. Projekt neologickej synagógy už získal špeciálnu cenu Patrón architektúry na CE-ZA-AR v roku 2017, ktorou porota vyzdvihla osobitný prínos pre rozvoj architektúry, nevyjadrený priamo architektonickým dielom.

„Cieľom projektu je postupne obnoviť a transformovať neologickú synagógu, navrhnutú Petrom Behrensom a postavenú v roku 1931, na priestory pre súčasné výtvarné umenie. Hlavnou ambíciou je dosiahnuť dialektický vzťah medzi touto výnimočnou pamiatkou a jej novým využitím. Veľkorysý ústredný priestor je horizontálne rozdelený do dvoch častí tak, aby vznikla “spolovice biela” galéria. Zatiaľčo spodná polovica poskytne neutrálne pozadie pre plánované výstavy, vrchná bude prezentovať budovu samotnú. Dodatočná a dočasná architektúra výstav sa bude meniť sezónne a bude zakaždým znamenať radikálnu zmenu charakteru centrálneho výstavného priestoru,“ uvádza popis k nominácii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu