Medzinárodná porota Ceny za architektúru 2017 ocenila Novú synagógu v Žiline špeciálnou cenou


Foto: Medzinárodná porota Ceny za architektúru 2017 ocenila Novú synagógu v Žiline špeciálnou cenou Foto: ilustračné / novasynagoga.sk

Dňa 3. októbra 2017 udeľovala v bratislavskej Starej tržnici porota v medzinárodnom zložení ceny za architektúru - CE-ZA-AR 2017. Ceny boli udelené v piatich kategóriách - Rodinné domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér. Organizátori sa už po druhýkrát rozhodli udeliť aj špeciálnu cenu Patrón architektúry, vyzdvihujúcu osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom.



Práve špeciálnu cenu získala v 16. ročníku podujatia stavba Novej synagógy v Žiline. Jej obnova trvala nadšencom, ktorých združilo OZ Truc sphérique, viac ako 6 rokov. Po rekonštrukcii predstavuje unikátny priestor v úzkom centre mesta, v ktorom sa konajú nielen kultúrne podujatia. Stavbu projektoval slávny nemecký architekt a dizajnér Peter Behrens, postavená bola v rokoch 1929 až 1931.

„V roku 2011 vzniká unikátna občianska iniciatíva s cieľom obnoviť bývalú neologickú synagógu v Žiline, postavenú v rokoch 1928–1931 a navrhnutú nemeckým architektom Petrom Behrensom. Objekt má byť po novom využitý predovšetkým ako výstavný priestor, no musí dokázať zabezpečiť podmienky aj pre organizáciu veľmi rôznorodého sprievodného programu novej kultúrnej inštitúcie s názvom Nová synagóga,“ uviedol na webe synagógy architekt rekonštrukcie Martin Jančok.

Ďalším laureátom sa stali aj autori obnovy Námestia slobody v Prievidzi, získali cenu verejnosti. Medzi exteriérmi bodovalo Castellum café v Nitre, kde autori ocenili citlivé zasadenie moderného dizajnu do historického priestoru hradu a tiež snahu o skvalitnenie životného prostredia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu