Žilinská župa dementuje správy o tom, že by na poslednú chvíľu dochádzalo ku skartácii


Foto: Žilinská župa dementuje správy o tom, že by na poslednú chvíľu dochádzalo ku skartácii
Galéria: 3 fotky

Na sociálnych sietiach sa od dnešného rána šíri fotografia, ktorá zachytáva nákladný automobil s nápisom mobilná skartácia a adresou webového sídla spoločnosti Green Wave Recycling - skratkou gwr.sk. Aj keď viacerí užívatelia k fotografii doplnili lákavú špekuláciu o skartovaní dokumentov po prehratých voľbách, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa nejedná o fotografiu zo včerajšieho či dnešného dňa.

Rovnaké fotografie sa totiž na sociálnych sietiach objavili už pred voľbami. „V posledných hodinách sa na internete objavila falošná správa o skartovacom aute, ktoré bolo údajne v nedeľu 5. novembra 2017 pristavené pri zadnom vchode budovy Úradu Žilinského samosprávneho kraja. Ide o vymyslené tvrdenie a Žilinský samosprávny kraj sa voči týmto dezinformáciám o údajnej skartácii dôrazne ohradzuje,“ upresnila hovorkyňa Lenka Záteková.

Odchádzajúci župan pred voľbami podpísal zmluvu s firmou, ktorej patrí vozidlo na dezinformačnej fotografii

Hovorkyňa dementovala aj informáciu o tom, že by v úrade boli prítomní v nedeľu zamestnanci kvôli skartácii. „Rovnako je nepravdivá informácia o prítomnosti zamestnancov v úrade kvôli skartácii. To potvrdzuje kamerový záznam i dochádzkový systém. Na webe sa objavila aj fotografia auta. Ide o fotografiu bez udania dátumu neznámeho nákladného vozidla, ktoré prechádza po hlavnej ceste popred Úrad ŽSK, kadiaľ denne prechádzajú stovky iných áut,“ dodala Záteková.

Navyše podľa fotografií, ktoré nám zaslal ďalší čitateľ, sa auto s rovnakým polepom nachádzalo istý čas aj na parkovisku pred budovou Žilinského samosprávneho kraja. Fotografia vznikla v období pred voľbami, a nie v nedeľu po nich. Auto na tejto fotografii by však malo byť úradu ŽSK známe, nakoľko bolo vpustené cez rampu do priestorov ich parkoviska.


Galéria: 3 fotky

Faktom zostáva, že dňa 12. októbra 2017 podpísal vtedajší župan Juraj Blanár zmluvu o dielo s danou spoločnosťou Green Wave Recycling, ktorá sa špecializuje na poskytovanie služieb v oblasti mobilnej skartácie dokumentov. Nakoľko firma sídli v Nitre, je nepravdepodobné, že by výskyt jej automobilu v okolí sídla Žilinského samosprávneho kraja krátko po podpísaní zmluvy nesúvisel s dodávkou objednaných služieb prostredníctvom nižšie zverejnenej zmluvy.

Jej predmetom je vyprázdňovanie bezpečnostných a separačných nádob, do ktorých má ŽSK zhromažďovať dokumenty určené na skartovanie, a ich následná skartácia. Takisto likvidácia registratúrnych zložiek po úložných lehotách, teda zjednodušene ich skartácia.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu