Dobrovoľníci plánujú zaviesť na Lietavský hrad elektrinu, vyhlásili verejnú zbierku


Foto: Dobrovoľníci plánujú zaviesť na Lietavský hrad elektrinu, vyhlásili verejnú zbierku Foto: osvietenyhrad.sk/

Neziskové občianske Združenie na záchranu Lietavského hradu sa venuje už 18 rokov záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky. Jedným z najvýznamnejších cieľov v najbližšom období je elektrifikácia hradu, ktoá by pomohla urýchliť záchranné práce. Tento rok tiež pripadá na 450. výročie narodenia uhorského palatína a veľmoža Juraja Thurzu. „Pri tejto príležitosti pre Vás 2. septembra otvoríme stálu expozíciu na hrade,“ uvádza OZ Združenie na záchranu Lietavského hradu na webe.

Pomôcť k zavedeniu elektriny môže každý, celkové predpokladané náklady sú vo výške 20-tisíc eur. Projektová dokumentácia k 800 metrovej prípojke je už schválená, teraz potrebuje združenie vyzbierať finančné prostriedky. Samotný výber financií prebieha cez otvorený a spoľahlivý univerzálny online systém darcovstva ĽudiaĽuďom.sk.

„Najväčším projektom, na ktorom aktuálne pracujeme, je zavedenie elektriny na hrad. Elektrifikácia urýchli ďalšie záchranné práce. Doteraz sme pracovali len pomocou elektrocentrál, ktoré majú však obmedzený čas prevádzky a limitovaný výkon. Máme vypracovanú a schválenú oficiálnu projektovú dokumentáciu na zavedenie elektrickej prípojky v dĺžke 800 m v extrémnych podmienkach. Náklady na realizáciu sú približne 20.000 €. Bez Vašej pomoci to však nezvládneme. Ďakujeme vopred za Vašu podporu,“ dodávajú dobrovoľníci zo Združenia na záchranu Lietavského hradu.

Prispieť môžete po kliknutí na tento odkaz


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu