Polícia upozorňuje, že v Žilinskom kraji sa objavili falošné 50 eurové bankovky


Foto: Polícia upozorňuje, že v Žilinskom kraji sa objavili falošné 50 eurové bankovky

Polícia v Žilinskom kraji upozorňuje občanov na výskyt podozrivých bankoviek nominálnej hodnoty 50 €. Od konca mája tohto roku je výskyt falzifikátov bankoviek zaznamenaný najmä v okrese Čadca.

Existuje dôvodné podozrenie, že pravdepodobne občania poľskej národnosti - mladí muži vo veku okolo 20 rokov, prostredníctvom inzertného portálu prejavia záujem o ponúkaný tovar ako napríklad vozidlá, mobily, kabelky a iné. Následne pri dohodnutom osobnom stretnutí uhradia tovar falzifikátmi bankoviek najčastejšie nominálnej hodnoty 50 EUR v sériových číslach S43875422907, S26545422782 a S23175422323.

„Bankovky sú podľa odborného posudku Národnej banky Slovenska stupňa kvality „3“, čo znamená podarený falzifikát, pričom svojou kvalitou a vzhľadom môžu byť za určitých podmienok zameniteľné za pravé bankovky,“ uvádza žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.


Podozrivé osoby platia za tovar aj viacerými bankovkami rovnakých sériových čísel.  Na falzifikátoch absentuje stredový metalický pásik s negatívnym mikrotextom a minitextom, ktorý je na oboch stranách natlačený a následne pokrytý hlavnou tlačou. Papier bankoviek je neceninový a reaguje na ultrafialové svetlo - jasne svieti.

Papier pravých bankoviek na ultrafialové svetlo nereaguje!

„Pri podozrení na falzifikát je potrebné kontaktovať bezplatnú telefónnu linku 158,“ dodáva policajná hovorkyňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina