Obyvatelia Brodna a Vrania by sa mohli dočkať novej lávky už tento rok, vyčlenených je 531-tisíc eur


Foto: Obyvatelia Brodna a Vrania by sa mohli dočkať novej lávky už tento rok, vyčlenených je 531-tisíc eur

Na uplynulom mimoriadnom Mestskom zastupiteľstve mesta Žilina, ktoré sa konalo 5. júna 2017, navýšili poslanci mestský rozpočet. Zmeny sa týkali aj viacerých investičných zámerov, medzi ne spadá napríklad vybudovanie novej lávky pre peších medzi mestskými časťami Brodno a Vranie. Súčasná lávka je v žalostnom stave, napriek tomu, že ňou denne prejdú stovky obyvateľov oboch mestských častí.

Poslanci preto z prostriedkov rezervného fondu vyčlenili sumu 531-tisíc eur, ktorá má poslúžiť na vybudovanie nového spojenia pre chodcov medzi spomínanými mestskými časťami. Podľa nami zistených informácií by sa obyvatelia Brodna a Vrania mohli dočkať novinky už v tomto roku. Ak pôjde všetko podľa plánu, lávku by mohli postaviť do konca roka. Lávka bude umiestnená na tom istom mieste, predpokladáme, že začiatok výstavby bude október 2017,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Predtým však musí prebehnúť verejné obstarávanie, z ktorého vzíde zhotoviteľ novej lávky. „Začatie verejného obstarávania na zhotoviteľa lávky predpokladáme v prvej polovici júla,“ informoval Radoslav Guzma, vedúci investičného odboru na Mestskom úrade v Žiline. V náväznosti na ukončenie verejného obstarávania sa môže začať s výstavbou.

Lávka s využiteľnou šírkou približne 2 a pol metra bude stavaná pre peších


„Začiatok výstavby závisí od ukončenia verejného obstarávania, ktorého trvanie sa nedá presne určiť. Odhadovaný začiatok výstavby je na prelome septembra/októbra, ak sa nevyskytnú nepriaznivé okolnosti,“ dodal Guzma. Zámer postaviť lávku ešte tento rok potvrdil aj zástupca obyvateľov oboch mestských častí. Projekt je pripravený, som presvedčený, že to stihneme ešte tento rok,“ uviedol Ján Púček, mestský poslanec za volebný obvod č.8, do ktorého spadá aj Vranie a Brodno.

Prevažujúcim materiálom novej lávky bude oceľ, nosný systém bude jednopólový a tvoriť ho budú pravdepodobne otvorené profily. Celkovo bude mať mostovka, po ktorej bude možné prechádazť, približne dva a pol metra. „Mostovka lávky bude pravdepodobne železobetónová, zavesená na oceľových tiahlach. Celková šírka lávky by mala byť približne 3,5 metra, šírka samotnej mostovky približne 2,5 metra. Projektované zaťaženie zodpovedá účelu využitia, ktorým je peší prechod osôb lávkou ponad rieku Kysuca, uzavrel vedúci investičného odboru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu