Koryto potoka Všivák začali čistiť od nánosov, pripravuje sa aj jeho čistenie od odpadkov


Foto: Koryto potoka Všivák začali čistiť od nánosov, pripravuje sa aj jeho čistenie od odpadkov
Galéria: 12 fotiek

Komisia životného prostredia pri Mestskom Úrade má v našom meste viacero zaujímavých cieľov, jedným z nich je aj vyčistenie koryta známeho potoka Všivák. V maximálnej možnej miere sa o to pokúša poslankyňa Iveta Martinková, cieľom je okrem povrchového čistenia aj identifikácia výpustov. Tie by sa mali následne vyriešiť tak, aby nedochádzalo k vypúšťaniu škodlivých látok do potoka.

Čistenie od nánosov začalo v parku Ľudovíta Štúra

Po tom, ako bude ukončená rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra, vznikne neďaleko centra mesta priestor pre aktívny oddych. K tomu neodmysliteľne patrí aj čisté koryto Všiváku, preto sa s jeho čistením začalo práve tam. Na základe vzájomnej spolupráce OZ Merkuria, OZ PreNos, mestskej poslankyne Martinkovej a predstaviteľov Vodohospodárskeho podniku by malo čistenie prebiehať približne dva týždne.

V prvej fáze sa koryto bude čistiť strojovo, po ňom prídu na rad aj dobrovoľníci. „Neskôr zorganizujeme občiansku aktivitu na dočistenie koryta potoka ručne. Takisto sa chystá zber odpadkov v jeho povodí,“ uvádza poslankyňa Martinková. Práve v oblasti parku je potok vyložený lomovým kameňom.

Existujú historické dokumenty z roku 1938, ktoré obsahujú nákres a rozpočet jeho regulácie. Časť z nich si môžete pozrieť na fotografiách nižšie. „Aj keď mám v skutočnosti značný problém s reguláciou potokov, toto je už vyslovene historická záležitosť a teda aj historická stavba. Je realizovaná len v časti parku,“ dodala Martinková.


Galéria: 12 fotiek

Podstatné bude identifikovať kanály, ktoré do Všiváku ústia

Zložitejšia je časť identifikácie kanálov, ktoré ešte stále ústia do potoka. Časť z nich potok aj znečisťujú. Tím ľudí, ktorý stojí za čistením Všiváka, disponuje prehľadom kanalizačnej siete SEVAK-u, ale zatiaľ stále nemá sieť dažďovej kanalizácie v mestskej časti Bôrik. K tej sa je údajne dosť zložité prepracovať.

Do budúcna je dôležité zistiť aj kvalitu vody, ktorá Všivákom preteká. Prednosta mestského úradu komunikuje s orgánmi, ktoré sú kompetentné monitorovať kvalitu vody potoka a stupeň jeho znečistenia. Prvotná žiadosť bola nasmerovaná na Vodohospodársky podnik a následne postúpená Výskumnému ústavu vodného hospodárstva.  

Galéria: 12 fotiek

„Keďže je proces zo strany požiadaných organizácií zdĺhavý, vynaložila som snahu, aby samotné mesto objednalo konkrétne odbery vzoriek na konkrétnych miestach v povodí potoka. Pevne verím, že sa predstavitelia mesta postavia k mojej požiadavke kladne a v prvej fáze si zmonitorujeme kvalitu vody sami. Ak by bol neskôr potok zaradený do štátneho monitoringu, bol by to veľký úspech,“ hovorí poslankyňa.

Vďaka snahe a iniciatíve viacerých ľudí sa darí veci pohnúť vpred

Zásluhy na tom, že sa veci okolo Všiváku pohli, majú všetci zainteresovaní. Poslankyňa vyjadruje vďaku pani Chudíkovej a pánovi Chudíkovi zo spomínaných Občianskych združení, bez ktorých by sa výsledky nedostavovali tak rýchlo. Poďakovanie vyslovila aj pánovi Lukšů, ktorý takmer každý deň monitoruje potok pri jeho ústí a referuje stav čistoty vody, ktorý vníma vizuálne. A posledné poďakovanie patrí aj pánovi Gáborovi zo Slovenského vodohodpodárskeho podniku, za ústretovosť a promptné aktivity v oblasti starostlivosti o vodný tok.

Ľudia, ktorí prichádzali do Žiliny, sa museli vo Všiváku umyť, z čoho pochádza aj jeho názov. To je jeden z výkladov názvu, ktorý sa traduje. Potok Všivák dostal svoje meno preto, lebo vraj sa museli tí, čo prichádzali do Žiliny, v ňom pred vstupom umyť (a možno aj odvšivavieť),“ dodala Iveta Martinková na záver zaujímavosť ohľadom potoka, ktorý v Žiline pozná každý.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu