Ponad frekventovanú cestu pri Tepličke nad Váhom postavia lávku pre chodcov a cyklistov


Foto: Ponad frekventovanú cestu pri Tepličke nad Váhom postavia lávku pre chodcov a cyklistov
Galéria: 4 fotky
Foto: teplickanadvahom.sk

Obec Teplička nad Váhom informovala o plánovanej výstavbe lávky ponad frekventovanú cestu II/583, ktorá vedie okolo automobilky KIA. Slúžiť bude chodcom a cyklistom, ktorí sa presúvajú z obce smerom k Vodnému dielu a opačne. Týmto miestom totiž prechádza veľký počet ľudí, nehovoriac o letných mesiacoch. Cez cestu druhej triedy nie je ľahké prejsť, keďže intenzita dopravy je naozaj veľká a ľudia často riskujú, keď skúšajú nájsť medzeru medzi autami, ktoré nezastavia. 

Vďaka lávke sa zlepší prepojenie Vodného diela s Tepličkou nad Váhom, čo tiež môže prilákať viac ľudí, ktorí budú využívať chodníky a cyklotrasy smerom na Terchovú či Straník. Premostenie bude zhotovené z dreva a bude stáť na betónových pilieroch. Pri výstavbe sa počíta aj s plánovaným rozšírením cesty z dvojprúdovej na štvorprúdovú. Preto bude umiestnenie pilierov a dĺžka mosta prispôsobená, aby sa v budúcnosti nemusel prerábať.


Investičný zámer pripravila samotná obec, ktorá tiež spracovala celú projektovú dokumentáciu, vykúpila pozemky a zrealizovala inžinierske činnosti. Následne boli investičné práva a povinnosti zo stavebného povolenia pre stavbu prevedené na investora, ktorým sa stal štátny podnik Vodohospodárska výstavba.


Projekt má názov „Lávka pre cyklistov a peších, Teplička nad Váhom, ul. Železničná“. Realizácia dlho očakávanej stavby sa už začala. V okolí cesty pracujú mechanizmy, ktoré vykonávajú prvé prípravné práce a zariaďujú stavenisko. Stavba sa naplno rozbehne už čoskoro. Ďalším krokom bude realizácia zemných a výkopových prác pre oporné múry - piliere.

Zhotoviteľom sa na základe verejného obstarávania investora stala firma STABIL, a. s.. Stavenisko si prevzala dňa 26. januára 2017. Termín ukončenia stavby je stanovený na jún 2017.

Prepojenie trasy Tepličky a Žiliny bude bezpečnejšie pre peších a cyklistov z celého regiónu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: teplickanadvahom.sk