Parlament schválil protischránkový zákon, kontrolovať jeho dodržiavanie bude Okresný súd Žilina


Foto: Parlament schválil protischránkový zákon, kontrolovať jeho dodržiavanie bude Okresný súd Žilina Foto: ilustračné

Poslanci dnes v parlamente schválili tzv. protischránkový zákon, ktorý zavádza povinnosť pre firmy zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora v prípade, že by chceli obchodovať so štátom. Tento register bude viesť Okresný súd v Žiline. Firmy budú musieť zároveň zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Povinnosť zápisu do registra nebude platiť pre spoločnosti, ktoré sa chcú uchádzať o zákazku nizšiu ako 100 tisíc eur alebo 250 tisíc eur opakovane. Podobne boli zákonodarci benevolentní aj k neziskovým organizáciam, ktoré dostávajú štátne dotácie. Tých sa zápis týka len v prípadoch, že budú mať majetok či majetkové práva vo výške viac ako 100 tisíc eur.

Zvládne Okresný súd Žilina nový zákon kapacitne?


Zákon z rúk ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej podporili mimovládne organizácie aj opoziční politici. Niektorí však namietali, že žilinský súd môže mať problém s kapacitou, čo by v konečnom dôsledku mohlo zbytočne predĺžiť vyšetrovania. „Rizikom zostáva kapacita súdu v Žiline a ochota niektorých sudcov, na ktorých bude úloha vyšetrovať. Preto očakávame, že pani ministerka sa tomu bude venovať, inak tento zákon môže zostať na papieri,“ uviedol pre médiá Miroslav Beblavý.

To, či sa podarí žilinskému súdu efektívne vyrovnať s novými povinnosťami, ukáže čas.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu