Na Rosinkách zaplavuje cestu voda, odvodnenie nepostačuje. Na riešenie sa čaká takmer 4 roky


Foto: Na Rosinkách zaplavuje cestu voda, odvodnenie nepostačuje. Na riešenie sa čaká takmer 4 roky
Galéria: 7 fotiek

Nielen obyvatelia Rosiniek, ale aj mnohí vodiči, sú zúfalí zo situácie, ktorá nastáva počas dažďov na hlavnej ceste v smere do Žiliny. Cesta III. triedy nie je v najlepšom stave, nehovoriac o jej odvodnení. Krátko po daždi sa voda nahromadí na vozovke a nemá kadiaľ odtekať. Za tento stav môžu prepadnuté odvodňovacie žľaby, ktoré do seba nezapadajú, a tiež nedoriešené odtokové kanály.

Na úseku asi 300 metrov sa nachádzajú dve potrubia, ktoré majú odvádzať vodu. Obidve však vedú popod chodník a končia v tráve za ním. Spád potrubia je pre vodu nedostačujúci, upchá sa už drobnými nečistotami a samotná voda do neho naplavuje štrk, lístie a bahno z protiľahlej cestičky pre chodcov.


Miestni obyvatelia frekventovane volajú na pomoc hasičov, ktorí riešia cestu zaplavenú vodou. Tí na mieste strávia väčšinou desiatky minút, počas ktorých cestu čistia. Odvodňovanie cez potrubie totiž nefunguje dostatočne efektívne na to, aby pokrylo potrebu.

Správcom cesty je Žilinský samosprávny kraj, obyvatelia už na prípad niekoľkokrát upozorňovali

Obyvatelia upozorňovali na zlý stav cesty a odvodnenia ešte v minulosti na stretnutiach s mestskými poslancami za tento volebný obvod. Odvtedy sa vec nikam nepohla a riešenie je zatiaľ v nedohľadne. „Prekvapuje ma, že po tej ceste denne jazdí aj sám župan Juraj Blanár, keďže býva v Trnovom a doteraz s tým nič neurobil. Minimálne mohli opraviť to odvodnenie, veď je to celé rozpadnuté. Najlepšie by bolo, keby aj polovicu toho pruhu vyfrézovali a nahradili novým asfaltom,“ uviedol Michal z mestskej časti Trnové, ktorý cestu denne využíva.


Neďaleko tohto miesta prebieha výstavba nového kruhového objazdu. Súčasťou novinky bude aj zmena organizácie dopravy, ktorá zakáže odbočovať autám z Vlčiniec na Rosinky a opačne. K riešeniu sa pristúpilo najmä pre vysokú hustotu vozidiel, ktoré jazdia z týchto mestských častí smerom do mesta.


Žilinský samosprávny kraj plánuje cestu opraviť

„O situácii na tejto ceste vieme a jej rekonštrukcia je už naplánovaná. Úprava odvodnenia cesty, vybudovanie nových kanalizačných vpústov a úprava asfaltovej časti cesty pri obrubníkoch v problematických úsekoch pri autobusovej zastávke v mestskej časti Žilina - Rosinky prebehne v priebehu októbra,uviedla hovorkyňa Lenka Záteková.

Mnohí vodiči by uvítali, keby sa opravil úsek cesty na Rosinkách čo najskôr, nakoľko hrozí nebezpečenstvo nie len pre autá, ale aj chodcov. Pri nabehnutí vozidla v rýchlosti na vodu, ktorá je hlboká niekedy aj 20 centimetrov, môže dôjsť okrem ošpliechania chodcov aj k nehode.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu