KIA podporí 38 projektov v Žilinskom regióne celkovou sumou 100 000 eur


Foto: KIA podporí 38 projektov v Žilinskom regióne celkovou sumou 100 000 eur Foto: KIA

Automobilka Kia Motors Slovakia, ktorá má výrobný závod v Tepličke nad Váhom pri Žiline, vybrala spomedzi 139 žiadostí o podporu vo vlastnom zamestnaneckom grantovom programe 38 najúspešnejších, ktoré si prerozdelia sumu 100 tisíc eur. Maximálna výška grantu pre jeden projekt je 3 000 EUR. Projekty na podporu odporúčali zamestnanci, pričom prihlásiť mohli organizácie pôsobiace v Žilinskom kraji. Žiadosti hodnotila komisia zložená zo zamestnancov výrobného závodu a expertov pracujúcich v oblasti kultúry. Od roku 2013 závod podporil už viac ako 100 projektov so zameraním na podporu kultúrnych aktivít a podujatí realizovaných v Žilinskom kraji. 

„Kultúra predstavuje hodnoty, pomocou ktorých je možné ľudí zabávať, vychovávať, ale i vzdelávať. Všetky podporené projekty tieto atribúty spĺňajú. Verím, že vďaka ich realizácii bude kultúrny život v žilinskom regióne pre všetky vekové kategórie ešte pestrejší a zaujímavejší,“ povedal Dušan Dvořák, správca Nadácie Kia Motors Slovakia.

Vďaka podpore vybudujú zreštaurujú zvony v Nezbudskej Lúčke a osadia nové mreže či zrenovujú parkety v Tepličke nad Váhom


V obci Nezbudská Lúčka sa budú vďaka grantu Nadácie Kia Motors Slovakia realizovať reštaurátorské práce na zvonoch umiestnených v malej zvonici, ktorá je najstaršou stavbou v obci. Historické zvony pochádzajúce z rokov 1837 a 1930 dostanú nové hlavy, srdcia, lineárne pohony a ovládače a obec získa atraktívnu pamiatku nielen pre svojich obyvateľov, ale aj návštevníkov. 


Severozápadná veža kaštieľa v Tepličke nad Váhom, ktorá je zaradená medzi národné kultúrne pamiatky, sa nachádza v nevyhovujúcom technickom stave. Statické poruchy, poškodená strešná krytina a murivo bezprostredne ohrozujú hmotnú podstatu pamiatky. Postupnou obnovou chce občianske združenie prinavrátiť kaštieľu jeho pôvodnú podobu. Nadácia Kia Motors Slovakia podporí financovanie remeselných prác zameraných na odstránenie nevhodných betónových výplní vetracích otvorov a prispeje k obnoveniu pôvodného ostenia, osadeniu kovových mreží umeleckým kováčom, renovácii barokových parkiet z 18. Storočia, či zreštaurovaniu starožitnej skrine a stolíka. Renovované nálezy budú sprístupnené verejnosti ako expozícia v kaštieli. 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KIA Slovensko