Práce pod Strečnom nemusia byť hotové ani do zimy. Vodiči nezvládajú prejazd zúženou vozovkou


Foto: Práce pod Strečnom nemusia byť hotové ani do zimy. Vodiči nezvládajú prejazd zúženou vozovkou Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Nové siete nemusia byť na bralách pod Strečnom nainštalované ani do konca roka. Nie práve priaznivé správy pre vodičov, ktorí využívajú cestu I/18, priniesol v reportáži Peter Revús z televízie Ta3.

Včera 25. marca v Žiline opäť zasadol krízový štáb, aby prebral pokrok v riešení mimoriadnej situácie, ktorú spôsobili skaly padajúce na cestu. Tie sa uvoľnili ešte začiatkom minulého mesiaca zo skalného masívu medzi Strečnom a Vrútkami, pričom poškodili vozidlá aj asfalt.

Na približne 200-metrovom úseku komunikácie odvtedy pribudli betónové zábrany s kovovými sieťami. Tie majú vodičov pred padajúcimi skalami ochrániť na 90 percent. Bloky betónu však spôsobili zúženie vozovky, ktoré môže byť nebezpečnejšie, než uvoľnené kamene. V tomto úseku sa totiž stalo už niekoľko nehôd, ktorých účastníkom bol zväčša aspoň jeden kamión. Okresný úrad v Žiline navyše nevylučuje, že kamene môžu padať aj v iných častiach cesty.



Ako zaznelo na zasadnutí krízového štábu, geotechnici poskytnú detaily vykonaného prieskumu až v apríli, kedy budú mať kompletné dáta. Z tých by mal vyplynúť potrebný rozsah zabezpečenia skalného brala. Aktuálne sa pracuje na projekte, ktorého súčasťou sú ploty v hornej časti masívu a dynamické bariéry.

Počas nasledujúcich mesiacov bude prebiehať verejná súťaž na zhotoviteľa sietí a bezpečnostných opatrení. Zohnať treba tiež potrebné finančné prostriedky. Okresný úrad nevie prisľúbiť, že projekt bude do zimy zrealizovaný, mnohé môže totiž zmeniť aj počasie. Slovenská správa ciest uviedla, že chce pokračovať čo najrýchlejšie.


Vodičov môžu počas roka čakať viaceré dopravné obmedzenia súvisiace so záchrannými prácami. Jedno z nich spôsobí napríklad výrub stromov, ktoré bude odnášať vrtuľník.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu