FOTO: Žilinu zasypali reklamné pútače cirkusu. Pripevňujú ich na bilbordy aj informačné smerové tabule


FOTO: Žilinu zasypali reklamné pútače cirkusu. Pripevňujú ich na bilbordy aj informačné smerové tabule
Galéria: 5 fotiek

Žilina už dlhodobo zvádza náročný boj s vizuálnym smogom na území mesta. V regulácii nelegálnej reklamy len pred pár dňami podnikli ďalšie kroky v podobe nového memoranda, no zdá sa, že na reklamné pútače cirkusu sú všetky dohody krátke.

V priebehu pár hodín zasypali ulice Žiliny desiatky nevkusných reklám na cirkusové predstavenie. Nájsť ich môžete prakticky kdekoľvek v meste, no sústredené sú predovšetkým pri frekventovaných ťahoch, kde s ľahkosťou upútajú pozornosť okoloidúcich vodičov.

Na farebné plagáty narazíte opäť po roku pri prejazde po Košickej či Nemocničnej ulici, no napríklad aj na Rajeckej ceste, ktorými prejdú denne tisíce vozidiel. Pútače pritom šikovne pripevňujú o bilbordy či informačné smerové tabule.

Problémom je, že takéto prvky nespĺňajú definíciu riadnej reklamnej stavby, preto ich umiestnenie v rámci mesta nemožno riešiť podľa platného VZN. Dosah by však na ne mohol mať zákon o priestupkoch.


Ten hovorí, že „priestupku sa dopustí ten, kto znečistí verejné priestranstvo, verejne prístupný objekt alebo znečistí verejnoprospešné zariadenie plagátovou výzdobou, komerčnými a reklamnými oznamami alebo zanedbá povinnosť upratovania verejného priestranstva.“

Osobe zodpovednej za nelegálne vyvesenie plagátov možno udeliť blokovú pokutu do výšky 100 eur. Pri takomto postupe je však nutné určiť nielen majiteľa reklamného prvku, ale aj osobu, ktorá ho na mieste vyvesila. Pri riešení rovnakého problému v minulosti však usporiadatelia propagovanej akcie tvrdili, že nevedia, kto má na starosti ich rozmiestnenie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu