Horskí záchranári bojovali o život turistu v Malej Fatre, oživovali ho prenosným defibrilátorom


Foto: Horskí záchranári bojovali o život turistu v Malej Fatre, oživovali ho prenosným defibrilátorom Foto: Horská záchranná služba

Horskí záchranári včera opäť spolupracovali s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou. Spoločne bojovali o život muža, ktorý počas túry v Malej Fatre začal strácať vitálne funkcie.

V sobotu 9. marca bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre turistu, ktorý sa vybral do Snilovského sedla. Na horách však začal cítiť nevoľnosť a pálenie za hrudnou kosťou. Na mieste sa, našťastie, v tom momente nachádzali iní horskí záchranári, ktorí mu okamžite začali merať vitálne funkcie.

„Na pomoc im vyrazili ďalší dvaja záchranári Horskej záchrannej služby zo Štefanovej a rovnako bola o pomoc požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo Žiliny. Počas prípravy pacienta na transport nastala u pacienta zástava obehu,“ opísali dramatické chvíle horskí záchranári.


Okamžite začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou, pričom využili aj prenosný defibrilátor. Hneď po prvom výboji sa, našťastie, pacientovi opäť rozbúchalo srdce. Vo vrtuľníku ho ďalej ošetrovala lekárka leteckých záchranárov, až kým ho nepreviezli do nemocnice.

„Touto cestou sa chceme poďakovať posádke VZZS Žilina za spoluprácu pri záchrannej akcií a prevádzkovateľovi kabínkovej lanovky vo Vrátnej za predĺženie otváracích hodín,“ napísala horská služba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu