Akné sa nedotýka len „puberťákov“


Foto: Akné sa nedotýka len „puberťákov“
Akné patrí medzi najčastejšie kožné ochorenia. Postihuje až 85 % ľudí vo veku od 11 – 30 rokov(!) a cca 3 – 5 % ľudí nad 30 rokov. Pokiaľ človek trpí týmto problémom dlhodobo, dokáže mu poriadne znepríjemniť spoločenský život aj pracovné uplatnenie. Ako sa ho teda zbaviť, sme sa opýtali MUDr. Mariky Piršelovej zo žilinskej kliniky estetickej medicíny DermaPoint.

Pred tým, ako nám prezradíte účinné návody na odstránenie akné, povedzte, čo býva najčastejšie príčinou vzniku tohto problému.

V prvom rade si treba uvedomiť, že akné je  ochorenie tzv. pilosebaceóznej jednotky a je ovplyvňované hormónmi – tzv. androgénmi. Ochorenie sa začína  u detí začatím produkcie týchto hormónov v nadobličke. Ako základný kameň tvorby akné môžeme chápať upchatie vývodu mazovej žľazy a vlasového vačku zhrubnutou rohovinovou vrstvou kože, zvýšený mazotok ako dôsledok buď vyššej hladiny androgénov, alebo geneticky danej vyššej citlivosti mazovej žľazy na ich účinok a do tretice bakteriálne osídlenie. Prejavy akné najčastejšie nájdeme v tzv. T-zóne na tvári, potom v oblasti hrudnej kosti a na chrbte. V týchto lokalitách sa nachádza na 1 cm2 až 900 mazových žliaz. Pre porovnanie na ostatných častiach tela je to približne 100 na 1cm2.

Čo ešte môže vznik a rozvoj akné ovplyvniť?

Genetika nás ani v tomto smere nepustí, existuje vysoká zhoda u identických dvojčiat a takisto tendencia ku závažnému akné u pacientov s pozitívnou rodinnou anamnézou a je pravdepodobné, že na predispozícii k akné sa podieľa aj niekoľko génov. Nezanedbateľný vplyv má aj nevhodná kozmetika, environmentálne faktory a nevhodný spôsob ošetrovania pleti.



Akú liečbu je potrebné podstúpiť, ak sa chceme tohto problému zbaviť?

Ideálna liečba akné by mala byť namierená proti všetkým škodlivým faktorom, ktoré sa na vzniku akné podieľajú. Nesmie ale podliehať univerzálnosti a stereotypu, musí byť prispôsobená individuálne každému pacientovi – podľa prevládajúcich príčin vzniku akné u neho, typu jeho pokožky a rozsahu prejavov tohto ochorenia. Pokiaľ sa pri pretrvávajúcom akné neporadíte s dermatológom, nemusíte sa trafiť do správnej liečby. Podľa odporúčaní na liečbu akné sa navyše neodporúča monoterapia – teda liečba len jedným prípravkom, ale kombinovaná terapia. Ťažké formy akné si vyžadujú celkovú liečbu. Celková liečba je zároveň jediná kauzálna liečba akné. Pri ľahších formách môžeme kombinovať lokálnu liečbu s chemickými peelingami, či už s ovocnými kyselinami alebo s kyselinou trichlóroctovou, prípadne s intenzívnym pulzným svetlom. Následky akné vo forme farebných nerovností a jaziev môžeme s pekným efektom zlepšiť napr. erbiovým neablatívnym laserom.

Čo nám môže poradiť odborník – dermatológ na liečbu akné?

Predovšetkým stanoví diagnózu  a zakategorizuje lokálny nález. Na základe toho môže potom nastaviť liečbu.  Liečbu akné môžeme rozdeliť na:

Lokálnu - miestnu liečbu:

Pozostáva z aplikácie liečiv vo forme krémov alebo gélov. Keďže akné je často sprevádzané rozvinutým a chronickým zápalom, medzi najčastejšie používané prípravky patria lokálne antibiotiká. U lokálne aplikovaných antibiotík v podobe krémov a mastí sú koncentrácie lieku v koži omnoho vyššie, než aké sa v koži dosiahnu pri orálne podávaných antibiotikách a väčšina bakteriálnych kmeňov, ktoré sú laboratórne klasifikované ako odolné na celkové antibiotiká, sú po lokálnej aplikácii antibiotika priamo na postihnutú časť pokožky zničené.  


Celkovú liečbu :

Celková liečba retinoidmi, predstavuje jedinú kauzálnu liečbu akné. Jej indikácia a preskripcia podlieha pomerne prísnym pravidlám . Od pacienta sa očakáva dobrá spolupráca. V kombinácii sa môžu ordinovať aj antibiotiká. Ďalšou možnosťou celkovej liečby akné je hormonálna na liečba. Výber celkovej liečby sa stanovuje na základe anamnézy a lokálneho nálezu.


Fyzikálna liečba (ošetrenie laserom a svetelná terapia)

Môže byť pomerne účinnou alternatívou k liečbe klasickými liečivami a zároveň je považovaná za efektívny doplnok liečby, ktorý môže urýchliť liečenie a redukuje následky akné, po ktorom môže dostať pokožka zjazvený a nepekný ráz.  Využitie moderných laserov a svetelnej terapie sa však nespája s výraznými nežiaducimi účinkami. Navyše, najmodernejší laser s hlavicou ResurFX, ktorý máme na našej klinike, dokáže zároveň v jednom ošetrení liečiť akné, omladzovať pleť a odstraňovať jazvy a iné nedostatky pokožky. Má teda nielen liečebný, ale aj výrazný kozmetický efekt. Efektívnymi metódami je aj ošetrovanie pulzným svetlom IPL, rádiofrekvenciou ScarLet RF. Tieto ošetrenia sú takmer bezbolestné a technológie, ktoré u nás používame, patria medzi svetovú špičku. Okrem fyzikálnej liečby máme k dispozícii ešte chemické peelingy. Aplikujú sa lokálne na  tvár, či dekolt,. Po tomto zákroku sa však treba vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. Ideálnym obdobím na ošetrenie pleti touto metódou sú teda zimné mesiace.

Ako často vás navštevujú klienti s požiadavkou na liečbu akné?

Veľmi často.  Liečba akné je na našej klinike bežnou, každodennou súčasťou dermatologických zákrokov. Ochorenie sa totiž netýka len mladých ľudí v období dospievania. Dokáže poriadne potrápiť aj nás, „dospelákov“. U nás sledujeme nielen odbornú stránku rozvoja metód liečby tohto ochorenia, ale aj svetové trendy v kozmetickej a technologickej metodológii odstraňovania tohto problému.. Musíme však pamätať na to, že problém akné nie je ako bolesť hlavy a neprestane za 20 minút, ani za deň či týždeň. Nesmierne dôležitá je pravidelnosť v ošetrovaní a spolupráca pacienta.


Na otázky odpovedala MUDr. Marika Piršelová, zhovárala sa Dagmar Bleyová


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: rozhovor Dagmar Bleyová