Pri prepadline v Bytčici hrozí zosuv pôdy na privádzač. Mesto Žilina vyhlasuje mimoriadnu situáciu


Foto: Pri prepadline v Bytčici hrozí zosuv pôdy na privádzač. Mesto Žilina vyhlasuje mimoriadnu situáciu
Galéria: 5 fotiek
Foto: redakcia Žilinak.sk

V mestskej časti Žilina – Bytčica v dôsledku nadpriemerných dažďových zrážok počas posledných dní prišlo k výraznému zosuvu pôdy v časti cestnej komunikácie 3. triedy nad diaľničným privádzačom D1 Lietavská Lúčka – Žilina. Na mestskom úrade v Žiline preto zasadal krízový štáb mesta, ktorý následne vyhlásil mimoriadnu situáciu v súvislosti so zosuvom pôdy v mestskej časti Žilina – Bytčica.

Mimoriadny stav platí od piatka 9. februára 2024 od 18:00 hod. V dôsledku uvedenej skutočnosti totiž vzniká riziko deformácie svahu a ďalšieho zosuvu pôdy na privádzač. Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní samospráve operatívnejšie a efektívnejšie vykonávať všetky potrebné opatrenia a práce, aby sa zamedzilo ďalšiemu prípadnému zosunu. 

„Danú lokalitu sme zabezpečili a cestná komunikácia je neprejazdná. Počas nasledujúcich dní budeme realizovať všetky potrebné technické a stavebné opatrenia, aby sme zabránili ďalšiemu zosuvu v tomto úseku. Zabezpečíme prekrytie všetkých trhlín a prepadlín ako aj ich následne vyplnenie zeminou, aby sme zamedzili premočeniu. Budeme postupovať podľa odporúčaní vychádzajúcich z odborného posúdenia,“ vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava. 


Na miesto mimoriadnej udalosti platí zákaz vstupu a samospráva bude verejnosť informovať o ďalších skutočnostiach. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu