Prerazili by Hitlerove názory aj v čase YouTubu? Na žilinských doskách ožije obávaný diktátor aj Coco Chanel


Foto: Prerazili by Hitlerove názory aj v čase YouTubu? Na žilinských doskách ožije obávaný diktátor aj Coco Chanel Foto: Mestské divadlo Žilina

Mal by aj dnes Hitler šancu na úspech, hoci v trochu inej podobe? Pol milióna predaných výtlačkov a preklady do dvadsiatich jazykov. Taký úspech dosiahol strhujúci debut Timura Vermesa Er ist wieder da z roku 2012. Jeho prvotina sa stala predlohou pre ďalšie spracovania. Jednou z najznámejších je filmová adaptácia režiséra Wnendta, ktorej slovenský preklad s titulom A je tu zas od Michala Hvoreckého vyšiel v roku 2014. Jeho divadelnú adaptáciu v réžii Filipa Nuckollsa uviedlo ako prvé na Slovensku Mestské divadlo v Žiline.

Timur Vermes veľmi autenticky oživuje Hitlera a prináša drsnú kritiku spoločnosti, v ktorej vládnu masové médiá a ich skresľovanie reality. Hitler vďaka televízii a YouTube začína novú kariéru. Svoje názory však nemení, hoci sú už v súčasnosti veľmi politicky nekorektné. Ak ste čítali knihu, či videli film, chýba vám už len zážitok z divadla. Predstavenie inscenácie nájdete v programe žilinského divadla v stredu 13. decembra. V hlavnej úlohe Hitlera sa bravúrne predstaví hosťujúci herec martinského divadla Jaroslav Kyseľ. 


Život Coco Chanel bol poznačený neustálym útekom pred samotou a pravdou. Už ako malá si začala vytvárať rôzne príbehy o tom, ako ju otec navštevoval v kláštore. Otec ju však opustil a nikdy ho nevidela. Nepekné spomienky vytesnila tak, že si vymyslela nové, prijateľnejšie. To isté praktizovala aj v období najväčšej slávy, keď ju spovedali novinári či spisovatelia. Coco Chanel si vždy vedela vymyslieť krajšiu a zaujímavejšiu verziu svojho ja. Ako talentovaná obchodníčka vytvorila okolo módnej značky legendu, ktorá pretrváva dodnes.


Autorská inscenácia Daniely Brezániovej Coco Chanel v réžii Barbory Nitschovej zachytáva príbeh slávnej módnej návrhárky v piatich obdobiach. Okrem svojich milencov, priateľov a konkurentov sa Coco stretáva aj s neznámym mužom Karlom, ktorý má o nej písať. Jednotlivé fragmenty charakterizuje päť obľúbených farieb návrhárky. Čierna, biela, zlatá, červená a béžová.

Diváci sa tak spolu s Coco presunú do povojnového Paríža, kde sa v roku 1919 dámy zbavujú korzetov, ťažkých sukní, prezdobených klobúkov a tie najodvážnejšie si strihajú vlasy. Preberajú štýl útlej módnej návrhárky, ktorá vynikala chlapčenskou eleganciou. V hlavnej úlohe Coco Chanel sa predstaví Iveta Pagáčová. Ak ešte nemáte plány na piatkový večer 15. decembra, Coco Chanel v Mestskom divadle Žilina bude tou najlepšou voľbou. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu