Na Liptove končia medvede pod kolesami áut. Príčinou má byť málo vybudovaných ekoduktov


Foto: Na Liptove končia medvede pod kolesami áut. Príčinou má byť málo vybudovaných ekoduktov Foto: ilustračné

Na území Žilinského kraja je o troch medveďov menej. K ich usmrteniu došlo v priebehu minulého týždňa v dôsledku zrážky s motorovým vozidlom. Stalo sa tak pri obci Hybe na Liptove a v blízkosti obce Mošovce pri Turčianských Tepliciach. 

Vo štvrtok 26. októbra v ranných hodinách bol Zásahovému tímu ŠOP SR nahlásený diaľničnou políciou zranený medveď. Ten bol po pravdepodobnej kolízii na diaľnici D1 pri obci Hybe ochrnutý na zadné nohy. Hlásenie preto preverili a spolu s miestnymi poľovníkmi medveďa dohľadali. 

Počas obhliadky bolo zistené, že zranený medveď sa utiahol do hustého porastu v blízkej doline,spresňuje ŠOP SR s tým, že na miesto bol preto privolaný poľovne upotrebiteľný pes a s jeho pomocou bol jedinec približne po hodine dohľadávania eliminovaný. 

Išlo o medvedieho samca približne v 8. roku života o váhe cca 120 kg. Jedinec bol odovzdaný Výskumnej stanici Správy Tatranského národného parku. V ten istý deň došlo k ďalšej dopravnej kolízii s medveďom hnedým pri obci Mošovce, kde bol zrazený samec s váhou približne 120 kg. 


V pondelok 30. októbra ráno medzi Hybami a Liptovským Hrádkom skrížil medveď cestu ďalšiemu vodičovi, keď vybehol z lesa rovno pod kolesá idúceho auta. 12-ročný medveď zrážku neprežil.

„V posledných rokoch zaznamenávame na Slovensku výrazný nárast dopravnej mortality voľne žijúcich živočíchov. Aj tieto prípady sú dôkazom toho, že máme na našom území alarmujúco nízky počet tzv. zelených mostov (ekoduktov),“ spresňuje ŠOP SR.

Slovensko má v rámci celého svojho územia vybudovaných iba sedem takýchto prechodov, pričom diaľničné oplotenie nie je komplexným riešením. Jeden z takýchto ekoduktov má byť v blízkej dobe vybudovaný aj na novej D3 v obci Svrčinovec na Kysuciach.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu