Mesto Ružomberok varuje občanov: Usmrtenie dvoch medveďov nepomohlo, stále chodia okolo domov


Foto: Mesto Ružomberok varuje občanov: Usmrtenie dvoch medveďov nepomohlo, stále chodia okolo domov Foto: Facebook/Polícia SR-Žilinský kraj

Pred letom boli na ružomberskom cintoríne odchytené a usmrtené dva medvede, ktoré stratili plachosť a poškodzovali hroby. Ani tento krok však nezabránil v tom, aby sa šelmy naďalej pohybovali v okolí ľudských obydlí. Mesto Ružomberok preto opakovane varuje svojich obyvateľov pred nebezpečnými zvieratami.

„V posledných dňoch sme medveďa zaznamenali na Malinom Brde, vo Vlkolínci, v blízkosti rodinných domov na Kalvárii či na Satelitoch. O situácii v meste sme okamžite informovali Štátna ochrana prírody SR, ktorá ju rieši prostredníctvom Zásahového tímu pre medveďa hnedého – Západ. V Ružomberku boli členovia tímu situáciu osobne monitorovať posledné tri dni, nápomocné im boli hliadky mestskej polície,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti.


Situácia ohľadom medveďov je aktuálne monitorovaná, vedenie mesta totiž nemá kompetenciu iným spôsobom zasiahnuť. Najväčšia slovenská šelma je chránená európskou legislatívou a preto nie je možný jej regulačný odstrel. Medveď hnedý smie byť odstránený iba v prípade, ak stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné, humánnejšie riešenie.


„Vzhľadom na aktuálnu situáciu, upozorňujeme obyvateľov Ružomberka, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov pri pohybe na cintoríne. Opätovne upozorňujeme občanov, aby obmedzili pohyb v oblastiach, kde bol zaevidovaný výskyt medveďa hnedého, a to najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách,“ žiada mesto Ružomberok.

Pokiaľ medveďa vo svojom okolí uvidíte, alebo spoznáte stopy jeho výskytu, okamžite informujte ružomberskú mestskú políciu prostredníctvom tiesňovej linky 159. Môžete taktiež kontaktovať priamo Zásahový tím pre medveďa hnedého – Západ na telefónnom čísle 0910 658 615.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu