FOTO: Obec žilinského okresu trápilo polstoročie staré vedenie. Výpadky elektriny vyriešila investícia SSD


FOTO: Obec žilinského okresu trápilo polstoročie staré vedenie. Výpadky elektriny vyriešila investícia SSD
Galéria: 6 fotiek

Obyvateľov obce Lysica v žilinskom okrese dlhodobo trápili poruchy a výpadky spojené s dodávkou elektriny. Problémy spôsobovalo opotrebované vedenie nízkeho napätia, ktoré obci slúžilo už takmer päťdesiat rokov. Stredoslovenská distribučná (SSD) sa preto rozhodla sťažnosti ľudí vyriešiť investíciou do rekonštrukcie a rozvoja elektrickej siete vo výške 260-tisíc eur. 

Ako vysvetlil Miroslav Gejdoš z SSD, výmena vedenia by v tomto prípade nestačila. Riešenie predstavovalo dotiahnutie nového prívodu vysokého napätia v dĺžke 700 metrov a vybudovanie kioskovej trafostanice. V snahe zlepšiť kvalitu dodávanej elektriny však došlo aj ku komplexnej výmene vzdušného 400-voltového vedenia a rekonštrukcii domových prípojok.

„Pôvodných 20 stĺpov nízkeho napätia zo sedemdesiatych rokov sme nahradili novými, pričom sme neizolované vodiče vymenili za závesný kábel. Tým dosiahneme lepšiu odolnosť vedenia, menej porúch a stabilnejšiu dodávku elektriny. K tej však najväčšou mierou prispeje nová trafostanica, ktorá výrazne posilní lokálnu sieť,“ skonštatoval projektový manažér SSD Jakub Jaseň. 

Vďaka novej trafostanici sa budú môcť k elektrine pripájať aj ďalšie plánované odberné miesta. Do prevádzky ju však kvôli kolaudácii spustia až niekedy koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Zrekonštruované vedenie je už medzitým v plnej prevádzke, no elektromontérov čaká ešte demontáž pôvodných stĺpov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu