Silným plameňom lásky môže horieť aj jedna sviečka. Prinášame tipy na ekologické Dušičky


Foto: Silným plameňom lásky môže horieť aj jedna sviečka. Prinášame tipy na ekologické Dušičky Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Už zajtra, v stredu 1. novembra 2023, si opäť po roku pripomíname Sviatok všetkých svätých. Počas neho množstvo Slovákov vyrazí na hroby svojich blízkych, ktoré ozdobia kvetmi a žiarivými kahancami, aby si uctili ich pamiatku.

Okrem významného duchovného a kultúrneho rozmeru však Dušičky predstavujú pre našu spoločnosť aj environmentálnu výzvu. Ešte stále totiž vo veľkej miere pokrývame hrobové miesta haldami umelých vencov či kytíc, ktoré po sviatočnom období aj tak skončia v kontajneri. 

Starostlivo vybrané dekorácie sa tak napokon premenia na kilá nerecyklovateľného odpadu. Spomínať na zosnulých však môžeme aj bez toho, aby sme cintoríny zaplavili plastom. My vám preto prinášame niekoľko typov, ktorými môžeme spoločne zmierniť ekologickú stopu Dušičiek na naše životné prostredie. 

Tipy na ekologickejšie Dušičky

Zvoľme si živé kvety

Uprednostnime pred napodobeninami kvetov tie skutočné, a to ideálne z miestnych zdrojov. Skvelou voľbou okrem rezaných kvetov sú aj kvety v črepníku či kytice z prírodných materiálov, ktoré vkusne ozdobia hrobové miesto a zároveň rešpektujú okolitú prírodu.

Vence z prírodných materiálov

Ak ste kreatívny typ, stačí ak za dušičkovými dekoráciami vyrazíte na prechádzku do prírody. Pestré lístie, mach, šišky či čečina. Z týchto prírodných materiálov môžete pri troche trpezlivosti aj vy v priebehu pár chvíľ vytvoriť vkusné vence podľa vlastných predstáv.


Sviečky zhoria, no plast zostane

Aj sviečky je možné vyberať s ohľadom na životné prostredie. Nahraďte karcinogénnu parafínovú klasiku voňavou alternatívou zo sóje či včelieho vosku. Plastové kahance zase môžeme zameniť za sklenené s kovovými uzávermi, po ktorých môžeme siahnuť opäť aj o rok, čím zminimalizujeme tvorbu odpadu aj do budúcna.

Spomienka alebo preteky vo výzdobe?

Aj vy zvyknete položiť na každý hrob niekoľko kahancov, vencov a kvetov? Skúsme si spomenúť na zásadu, že menej je niekedy viac a pristupujme k spomienke na svojich blízkych s rozvahou. Silným plameňom lásky môže horieť aj jedna sviečka za celú rodinu.

Cesta na cintorín inak

Ekologické zmýšľanie v dušičkovom období nemusí končiť správnym výberom dekorácií. O zníženie svojho ekologického dopadu sa môžeme snažiť už cestou na cintorín. Poskytnite prázdne miesta v aute svojim blízkym, prípadne ak máte takú možnosť, zvoľte si chôdzu alebo využite verejnú dopravu. 

Nezabudnime triediť

Či sú kvety a vence plastové alebo prírodné, napokon sa zo všetkých stane odpad. Nevyhadzujme však všetko do najbližšieho veľkokapacitného kontajnera alebo do zmesového odpadu. Uprednostnite nádoby, kde môžete odpad roztriediť, či už je to v okolí cintorína alebo u vás doma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu