CINEMAX ŽILINA v závere októbra: Na plátne ožije posledný deň Česko-Slovenska aj strasti kmeňa Osageov


Foto: CINEMAX ŽILINA v závere októbra: Na plátne ožije posledný deň Česko-Slovenska aj strasti kmeňa Osageov Foto: koláž zo snímok CINEMAX

Upršané dni a nízke teploty nás nútia rozlúčiť sa s vonkajšími voľnočasovými aktivitami a presedlať na zábavu v interiéri. Jednou z možností, ako stráviť príjemné popoludnie či večer, je aj sledovanie dobrého filmu. CINEMAX ŽILINA ponúka aj v druhej polovici októbra tematicky rôznorodé diela a my vám prinášame ich súhrn.

Pokiaľ ste v septembri nestihli ísť do kina, nezúfajte, pretože v CINEMAXE nájdete okrem noviniek aj niektoré „staršie“ snímky ako poslednú časť zo série filmov After, druhý diel hororu Mníška, detektívne dielo s Herculom Poirotom Prízrak v Benátkach alebo sci-fi triler Tvorca. Najmenší návštevníci si môžu ešte stále vychutnať animovanú kamédiu s obľúbenou Labkovou Patrolou.

Aktuálne sa v kinách premieta:

MATKA TEREZA A JA (dráma)

Dátum premiéry: 5. októbra 2023

Dej filmu približuje život matky Terezy súvislo s príbehom mladej Britky indického pôvodu Kavity. Obe ženy spája vášeň o odhodlanie ísť si za svojim snom na vzdory osobným problémom. Divokú Kavitu inšpiruje matka Tereza, ktorá zasvätila svoj život chorým a chudobným ľuďom, natoľko, že je odhodlaná nájsť lásku a súcit v súčasnej Kalkate. Film zároveň rozoberá aj Terezine pochybnosti o viere, s ktorými bojovala. 

SAW X (horor)

Dátum premiéry: 5. októbra 2023

V poradí desiata časť hororovej série Saw je už v kinách a tvorcovia tvrdia, že ide o najznepokojivejšiu kapitolu. John Kramer naplánoval tentoraz veľmi osobnú hru Jigsaw pre falošných lekárov, ktorí mu sľubovali zázračný liek na jeho rakovinu, no namiesto toho ho len oklamali. Sériový vrah sa im preto rozhodol pomstiť po svojom a to pomocou jeho prešibaných, pomätených a dômyselných pascí.


ÚSVIT (triler)

Dátum premiéry: 5. októbra 2023

Československý triler rozpráva príbeh z továrne v podtatranskom Svite, kde sa prisťahuje jej riaditeľ spolu s manželkou, aby vytvorili moderné priemyselné mesto. Všetko sa však zmení, keď v areáli továrne nájdu telo novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. Prípad začne vyšetrovať tajná polícia ale odpovede sú v nedohľadne, čo je podozrivé najmä tehotnej manželke riaditeľa. Preto sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť, pričom narazí na rôzne prekážky vrátane množstva predsudkov. Aj keď je film domácej výroby, na jeho tvorbe sa podieľali aj zahraniční tvorcovia, ktorých mená sa vynímajú pri filmoch ako Joker, Černobyl, La La Land či Hra o Tróny


MUŽ, KTORÝ STÁL V CESTE (historická dráma)

Dátum premiéry: 12. októbra 2023

Viete, kto bol František Kriegel? Pokiaľ nie, tak určite choďte do kina na tento film, ktorý zachytáva jeho politické pôsobenie v Československu a najmä dramatické udalosti 21. augusta 1968. František Kriegel bol v tej noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi Komunistickej strany Česko-Slovenska zatknutý a unesený. On ako jediný československý politik sa postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol, ktorý súhlasil s okupáciou Československa. Film od režiséra snímky Lidice ukazuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na tohto politika, ktorý sa stal hrdinom Pražskej jari. 

VYHÁNAČ DIABLA: ZNAMENIE VIERY (horor)

Dátum premiéry: 12. októbra 2023

Presne 50 rokov od vzniku legendárneho hororového diela Exorcista, prichádza do Cinemaxu film s rovnakou témou a ešte strašidelnejšími scénami. Dej sa točí okolo fotografa Victora a jeho dcéry Angely, ktorá sa jedného dňa so spolužiačkou Katherine nevráti domov zo školy a obe sú nezvestné. Na tretí deň ich nájdu na malej farme, ďaleko od miesta, kde sa mali stratiť. Angela aj Katherine nie sú nijako zranené, ale po čase si rodičia začnú všímať, že sa správajú čudne. Najprv tomu neprikladajú veľkú váhu a až neskôr začnú veriť tomu, že ich dievčatá môžu byť posadnuté. Nebude už vtedy ale príliš neskoro? 

Počas októbra sa môžete tešiť aj na novinky:

VRAHOVIA MESIACA KVETOV (dráma)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

V novom filme, ktorý si môžete už onedlho pozrieť vo všetkých kinách Cinemaxu, uvidíte Leonarda DiCapria, Roberta De Nira a ďalšiu historickú udalosť z 20. rokov minulého storočia. Príbeh sa odohráva v Oklahome medzi indiánmi z kmeňa Osageov, ktorí sú veľmi bohatí vďaka rope na ich území, a dôležitými americkými mužmi v regióne prahnúcimi po indiánskom bohatstve. Hlavná hrdinka je Mollie Burkartová, ktorá vlastní jednu z najúspešnejších ropných pôd. Vďaka jej inteligencii sa jej darí vyhýbať sa problémom, ale to sa môže zmeniť potom, čo sa zamiluje do vojnového veterána Ernesta Burkharta, u ktorého nie je isté či chce Mollinu lásku alebo majetok. V osageoskom kmeni tiež z neznámych príčin veľa ľudí umiera, čo zapletie dej ešte viac. Táto časť príbehu je inšpirovaná skutočnými záhadnými úmrtiami indiánov, ktoré vyšetroval vtedy 29-ročný agent FBI. 

POD GENERATION (romantický)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

Tehotenstvo prostredníctvom prenosného vajíčka, vďaka ktorému môže žena naďalej venovať čas svojej kariére a o vyvíjajúci plod sa môže postarať alebo ho nosiť aj otec, to predstavuje budúcnosť ľudstva. Film je o dvojici Rachel a Alvinovi, ktorí sa rozhodnú pre tento spôsob tehotenstva, avšak snímka nám ukazuje, že čo je pokrokové, nie je vždy ľahké a aj v tomto prípade je potrebná aj partnerská podpora, dôvera a samozrejme láska. 

A MÁME, ČO SME CHCELI (rodinný, dráma, komédia)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

Žiadna rodinná oslava sa nezaobíde bez hádky alebo drámy, a to sa týka aj Silvestra rodiny Varchalovcov, ktorí zároveň krstia najnovší prírastok rodiny, malú Zuzku, dcéru Petra a Heleny. Všetko sa to deje v posledný deň Česko-Slovenska a s polnočným ohňostrojom vznikne už samostatná krajina Slovensko. Všetko by bolo v poriadku, keby Peter nemeškal na krstiny svojej dcéry, ale dôvodom je zistenie, že jeho vlastný otec bol agentom Štátnej bezpečnosti. Na oslave otca Daniela s tým konfrontuje, ten dostane infarkt a je prevezený do nemocnice. Po tom, ako Peter prezradí celej rodine dôvod otcovho kolapsu, začnú ostatní členovia odkrývať ďalšie varchalovske tajomstvá, ktoré otrasú rodinou dôverou. 


HRANICA (dráma)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

Cez psychologičku Júliu žijúcu v Suwalskom kraji v Poľsku môžeme sledovať migrantskú krízu na bielorusko-poľských hraniciach, ktorej je ona každodenným svedkom. Ako aktivistka sa stretne so sýrskou rodinou utekajúcou pred občianskou vojnou, ktorá je podvedená Bielorusmi a násilím prevezená do utečeneckého tábora neďaleko poľských hraníc. Film ukazuje ako táto nedávna situácia odohrávajúca sa pár stoviek kilometrov od našich hraníc navždy zmenila životy dobrovoľníkov, pohraničárov a rovnako aj oklamaných utečencov. 

ANATÓMIA PÁDU (dráma, kriminálny, triler)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

Spisovateľka Sandra žije so svojim manželom Samuelom a jedenásťročným, čiastočne nevidiacim synom Danielom v horskej chate vo francúzskych Alpách. Kým Sandra pracuje na svojom ďalšom románe, Samuel renovuje ich domov. Počas jedného dňa, keď sa ich syn Daniel vracia z prechádzky so psom, nájde otca mŕtveho ležať pred ich chatou. Začína vyšetrovanie, či išlo o samovraždu, nešťastnú náhodu alebo má Danielovu smrť na svedomí Sandra, ktorá bola jediná osoba v chate počas incidentu. Hľadanie pravdy odhaľuje nielen okolnosti smrti, ale aj búrlivý vzťah rodičov.

BRATIA (dráma, historický)

Dátum premiéry: 26. októbra 2023

Bratia Josef a Ctirad Mašínovci zdedili po svojom otcovi, ktorý bojoval s nacistami, vlastnosť kričať, keď ostatní mlčia a postaviť sa voči útlaku. Film rozpráva jeden z najväčších príbehov studenej vojny o odbojovej činnosti dvoch bratov. Diváci tam zároveň môžu vidieť aj ich mladícku nezrelosť, neskúsenosť či chyby v úsudku. Jeden z kľúčových príbehov našich moderných dejín bude mať premiéru sedemdesiat rokov po úteku bratov do Západného Berlína. Zároveň nesie stále aktuálne posolstvo, že bez slobody sa nedá žiť a treba za ňu bojovať.

DÉMON VO MNE (horor)

Dátum premiéry: 26. októbra 2023

Na Halloween sa môžete naladiť aj týmto nervy drásajúcim príbehom, ktorý vás bude strašiť tými najčernejšími nočnými morami. Indicko-americká teenegerka Sam si všíma divné správanie jej kamarátky Tami, ktorá neustále nosí so sebou zavretý sklenený pohár. Pri hádke so Sam ho však rozbije a uvoľní tak démonickú identitu, ktorá ju unesie. Sam chce nájsť svoju kamarátku ale démon ju neustále prenasleduje v strašidelných víziách a vťahuje ju tak do hlbín šialenstva. Novinka Démon vo mne je tvorba úspešnej režisérskej dvojice Sean McKittrick a Raymond Mansfield, ktorí stoja za celosvetovo úspešným hororom GET OUT

SVETLOPLACHOSŤ (dráma)

Dátum premiéry: 26. októbra 2023

Dvanásťročný Niki spolu s rodinou sa počas jedného februárového rána prídu skryť do podzemia metra pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach Charkova. Denné svetlo sa pre nich stáva znakom možnej smrti, a preto ostávajú dole pod neustálou žiarou neónových svetiel. Niki na potulkách po opustených vagónoch a nástupíšť stretáva Viku, s ktorou spoločne nájdu odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka. Je to však pre nich bezpečné? Príbeh ukazuje detstvo ukrajinských detí počas stále pretrvávajúcej vojny a ňou spôsobené traumy u obyčajných ľudí, ktorí čakajú na záchranu.

Máme tu niečo aj pre detské publikum:

ESÁ Z PRALESA 2: SVETOVÉ DOBRODRUŽSTVO (animovaný, dobrodružný)

Dátum premiéry: 12. októbra 2023

Neznámy zloduch pokryl džungľu toxickou ružovou penou, ktorá pri kontakte s vodou vybuchuje. Do začiatku obdobia dažďov zostáva menej ako mesiac, a preto sú na pomoc privolané esá z pralesa. Obľúbení hrdinovia s novými spojencami prejdú celý svet, aby našli protilátku, ktorá im zachráni domov. Maurica a jeho priateľov čaká množstvo dobrodružstiev a najmä boj s inteligentnejším a diabolskejším superzloduchom. 

ZBESILÁ JAZDA (animovaný, dobrodružný)

Dátum premiéry: 19. októbra 2023

Zhi, ktorý patrí medzi najpomalšie sa pohybujúce cicavce, túži byť najrýchlejším rally pretekárom. Keď jeho babke zhrozí demolácia domu, rozhodne sa uzavrieť stávku so šampiónom pretekov Vaingloriousom o tom, že ho porazí na štvordňovej súťaži Hodvábna rally cesta. Mladý Zhi si až neskôr uvedomí, že to je jeden z najťažších pretekov a sám nemá šancu vyhrať. K víťaznému poháru mu však môže pomôcť bývalý závodný šampión, ktorý sa rozhodne zasvätiť ho do pretekárskych kruhov. 


Tento článok vznikol v spolupráci s kinom CINEMAX ŽILINA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu